Robin van Heusden van ONS Alphen neemt zetel Robert Blom over, donderdag geïnstalleerd

Foto: Eveline J. Verhoeve

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Robin van Heusden (ONS Alphen) neemt de zetel van het onlangs overleden raadslid Robert Blom (Nieuw Elan) over. Daarmee verliest Nieuw Elan dus een zetel aan ONS Alphen. Van Heusden wordt aanstaande donderdag als nieuw raadslid geïnstalleerd.

Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2022, stond Van Heusden nog op de lijst voor Nieuw Elan, maar werd net niet verkozen. Sinds maart dit jaar is hij actief voor de partij ONS Alphen, die is opgericht door Peter Versteeg uit Hazerswoude-Dorp. Versteeg zat eerder in de raad voor Nieuw Elan, maar moest naar eigen zeggen: "knokken voor de standpunten van mijn achterban". Met de installatie van Van Heusden raakt Nieuw Elan nu dus een zetel kwijt aan de partij van Versteeg. 

In de raadsvergadering van aanstaande donderdag wordt Van Heusden officieel geïnstalleerd als raadslid van de gemeente Alphen aan den Rijn. Tegelijkertijd wordt er tijdens die vergadering, waarbij de voltallige raad voor de eerste keer sinds het reces weer bij elkaar komt, een moment stilgestaan bij het overlijden van raadslid Robert Blom.

‘Er is niets opgeëist’

Van Heusden zou de zetel van Blom hebben opgeëist, zo klonken de geruchten al langer. Peter Versteeg van ONS Alphen vertelde vrijdag nog in de Ochtendshow van Studio Alphen dat er in de geruchten op de man is gespeeld en dat er helemaal niks is geclaimd. ‘Binnen twee weken nadat een zetel beschikbaar is gesteld, moet deze worden geaccepteerd door de eerstvolgende op de lijst. Robin is niet de eerstvolgende, dus hij kan de zetel niet hebben opgeëist’, aldus Versteeg. ‘Op het moment dat de twee partijleden die voor hem op de lijst staan afstand hebben gedaan van de vrijgekomen zetel, komt de vraag pas bij Robin terecht.’

Onvrede

Dat Van Heusden deze maand nog wordt geïnstalleerd kan niet van iedereen op positieve reacties rekenen. Fractievoorzitter van de SP, Ginet Groep, verwoordde eerder al aan Studio Alphen dat ze liever zou zien dat de raad in september in het teken zou staan van het eerbetoon aan Robert Blom. ‘Schuif alles omtrent die zetelovername door Van Heusden door naar oktober. Geef Blom z’n moment in de raad en ga niet in diezelfde periode zijn voormalige zetel verdelen.’

Ook wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) sprak zijn onvrede uit over de gehele kwestie.

Lees ook: SP-fractievoorzitter Ginet Groep over verhoging OZB: 'Eerst bedrijven, dan pas inwoners'