Straat geeft olympisch kampioen Arvin Slagter heldenonthaal: ‘We moesten iets doen’

Olympisch kampioen Arvin Slagter wordt als een held onthaald in zijn straat Foto: Ferd Schelleman

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Een olympisch kampioen in je straat, wanneer gebeurt je dat nou?' Met die gedachte heeft een vijftigtal straatgenoten van Arvin Slagter hem bij thuiskomst als een held onthaald. Sprakeloos is de 38-jarige basketballer als er voor hem wordt gejuicht, geklapt en gezongen. 'Superleuk en onverwacht', noemt hij de ontvangst bij zijn met ballonnen en slingers versierde huis in de Alphense Weidebloemenbuurt.

Terwijl de kersverse olympisch kampioen in het 3x3-basketbal maandagavond met zijn auto de straat inrijdt, valt het hem op dat er overal rood-wit-blauwe vlaggen uithangen. 'Toen begon ik een licht vermoeden te krijgen van wat er wellicht kon komen', reageert Arvin achteraf.

Zodra hij uitstapt, beginnen zijn buurtgenoten luidkeels 'Lang zal hij leven' te zingen. Ook al is-ie pas op 29 oktober jarig. Het mag de pret niet drukken, vindt Peter Duin (67), die al veertig jaar om de hoek woont en met zijn buurman het onthaal heeft opgezet.

Nadat het applaus is opgehouden en Arvin iedereen heeft bedankt voor het 'warme welkom', neemt Peter kort het woord. 'We vonden dat we als buurt iets moesten doen', verklaart hij het heldenonthaal voor de man die met zijn gezin amper twee jaar in de straat woont.

Voor het huis van de familie Slagter staat een boog met ballonnen in de kleuren rood, wit, blauw en - aan de bovenkant - goud. Twee opblaasbare trofeeën en een paar slingers met oranje vlaggetjes maken het plaatje compleet.

Dag vol huldigingen

Arvin kan het allemaal wel waarderen. 'Ik hield rekening met een rustige thuiskomst. Lekker wat eten en vroeg naar bed', zegt hij grijnzend. 'Maar het is fijn dat de buurt je zo ontvangt. Dat geeft een gevoel van warmte, een gevoel van welkom, een gevoel van thuis.'

Die thuiskomst is het sluitstuk van een dag vol huldigingen. 's Ochtends vroeg vertrekt Arvin met een gedeelte van de Nederlandse olympiërs vanuit Parijs naar Nederland. Eerst met de trein, om vervolgens vanaf Rotterdam Centraal per bus naar het strand van Scheveningen te rijden.

Peter Duin, initiatiefnemer van het onthaal, spreekt Arvin toe Foto: Ferd Schelleman

Daar worden de sporters in het zonnetje gezet. Al is bij Arvin het besef dat hij olympisch goud heeft nog niet helemaal ingedaald. 'Nee, dat proces is nog steeds gaande. Maar het feit dat je deze medaille om je nek hebt, helpt om je te realiseren dat het geen droom is, maar daadwerkelijk realiteit.'

Wat die medaille voor hem betekent? 'Het is de kroon op een heel mooie en lange carrière', aldus de Alphenaar, die in het 'reguliere' basketbal onder andere zesmaal Nederlands kampioen en één keer speler van het jaar werd in de eredivisie. 'Dit is het absolute hoogtepunt.'

Lees ook: Alphens talent Nassef Chourak verlengt contract bij Ajax