Evenement voor populair spel uit Netflix-serie Stranger Things trekt mensen uit het hele land

Foto: Tovenaars van de Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het bordspel Dungeons and Dragons dat gespeeld werd door hoofdrolspelers in de populaire Netflix-serie Stranger Things komt naar Alphen aan den Rijn. Fervente spelers van het spel gaan tegen elkaar strijden tijdens een Dungeons and Dragons-toernooi bij Poppodium MAX in Alphen aan den Rijn.

‘Het is niet te vergelijken met Monopoly of Risk’, vertelt Arjen van den Bosch in De Ochtendshow van Studio Alphen. ‘Om het een spel te noemen doet bijna tekort aan Dungeons and Dragons. Het is meer een combinatie tussen theater, het lezen van een boek en een spel. Het is echt even een momentje dat je uit je eigen wereld kunt stappen naar een magische wereld vol avontuur.’

Hoe werkt het?

Maar hoe werkt het fantasy-spel precies? ‘Het idee is dat er een aantal mensen bij elkaar komen en één daarvan is de spelleider. Die schijft een soort scenario of verhaal. Daar worden de andere spelers in gezet en die kunnen het verhaal beïnvloeden met hun acties en alles wat ze doen. Het speelt zich af in een wereld vol magie met ridders en tovenaars’, legt Arjen uit.

Winnen is volgens hem niet per se onderdeel van het spel: ‘Eigenlijk kom je net zoals in een escaperoom in een scenario terecht en je moet proberen te overleven en gaat samen een avontuur aan. Doorgaans doe je dat met vier tot zes mensen. Je bent tijdens zo’n avond ongeveer drie tot vier uur bezig.’

Alphense groep Tovenaars van de Rijn

Arjen speelt Dungeons and Dragons samen met een aantal anderen in een groep genaamd Tovenaars van de Rijn. De groep komt één keer in de twee weken bij elkaar om het spel te spelen in de bibliotheek in Alphen aan den Rijn. De organisatie van de groep bestaat uit vijf mensen. ‘Als we daar zitten, dan trekt het best wel mensen aan die komen kijken wat we aan het doen zijn. Er komen ook mensen bij ons aan tafel zitten die het nog nooit hebben gedaan’, vertelt Arjen.

Afgelopen jaar organiseerde de Tovenaars van de Rijn een speciaal Dungeons and Dragons-evenement. ‘Dat deden we toen in Café De Natte in Alphen aan den Rijn. Daar hebben we toen met een veel grotere groep dan gebruikelijk één verhaal gespeeld. Dat was met 48 mensen in plaats van met vier deelnemers. Met acht verschillende tafels hebben we hetzelfde verhaal gespeeld. Dat was heel erg gezellig’, blikt Arjen terug.

Evenement met spelers uit hele land

Op zondag 27 oktober wordt er een nieuw groot Dungeons and Dragons-evenement georganiseerd bij Poppodium MAX in Alphen aan den Rijn. ‘We gaan de zaal aankleden in junglestijl en we hebben een beetje Halloween met skeletten en zombies’, somt Arjen op. ‘In totaal zijn er dan 72 mensen die het spelen of het spel leiden en ook nog de organisatie erbij. Er komen mensen uit het hele land om mee te spelen.’

Lees ook: Van boogschieten tot riddertoernooien bij Grijze Jagerdag in Alphen aan den Rijn

Luister hieronder naar het interview met Arjen van den Bosch. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.