Tot 2050 komen er duizenden nieuwe woningen bij in gemeente Alphen aan den Rijn

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – In de komende 25 jaar tot 2050 moeten er zo’n 17.130 nieuwe woningen gebouwd in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau ABF waarin de toekomstige woningbouw wordt geanalyseerd voor het ministerie van Volkshuisvesting. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De bouwopgave is tot 2050 gemiddeld groter in de gemeente Alphen aan den Rijn ten opzichte van de rest van Nederland. Ook het bouwtempo van nieuwe woningen in de gemeente zal volgens onderzoeksbureau ABF in de komende tien jaar hoger liggen dan het gemiddelde in de rest van het land.

Er zijn nu 50.800 woningen in Alphen aan den Rijn. Volgens de voorspelling van ABF zullen er in 2035 58.550 huizen in de gemeente staan. Voor de periode na 2030 heeft het onderzoeksbureau onder de loep genomen hoeveel er moet worden gebouwd om geen woningtekort te hebben in 2050. De verwachting van ABF voor 2050 is dat er 66.340 woningen in de gemeente Alphen aan den Rijn zullen staan.

Landelijk tekort wegpoetsen

In heel Nederland is er volgens ABF momenteel een tekort van ongeveer meer dan 400.000 woningen. Om het woningtekort weg te poetsen in 2031, moeten er 993.000 woningen worden gebouwd.

De woningnood komt niet alleen door de groei van de Nederlandse bevolking; huishoudens worden namelijk ook steeds kleiner. Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn zal het aantal inwoners in de komende tien jaar groeien. In verhouding zal het aantal huishoudens echter nog harder groeien, en dus ook de behoefte aan meer woningen.

Lees ook: Huizenprijzen stijgen landelijk tot recordhoogte, ook in Alphen: 15,9 procent meer dan vorig jaar