Verdachten Boskoopse plofkraakbende zitten weer vast, worden overgeleverd aan Duitsland

Foto: John van der Tol

BOSKOOP - De vijf mannen die lid zouden zijn van een vermeende plofkraakbende en in juni werden gearresteerd in Boskoop, mogen worden overgeleverd aan Duitsland. Dat heeft een Nederlandse rechter besloten, meldt de rechtbank in Amsterdam aan Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. De verdachten werden in afwachting van deze beslissing voorlopig vrijgelaten.

Twee van de mannen komen uit Alphen aan den Rijn. De andere verdachten wonen in Leiden, Utrecht en Amsterdam. Kort na de arrestatie vroeg het Openbaar Ministerie in Düsseldorf om ze over te dragen aan Duitsland, zodat ze daar kunnen worden berecht.

Een arrestatieteam hield de vijf verdachten op donderdag 20 juni aan, niet lang na een plofkraak in Heilbronn in Duitsland. Er was die dag een inval op een terrein aan het Rijneveld in Boskoop en er werd een Audi in beslag genomen. In die wagen zijn ook explosieven gevonden, maakten de politie en het OM bekend.

Miljoenenbuit

De verdachten waren vorig jaar al in beeld bij de autoriteiten in Duitsland. Een van hen had al een gevangenisstraf van 5,5 jaar uitgezeten voor plofkraken. De krant Rheinische Post meldde eerder dat de bende de afgelopen jaren miljoenen heeft buitgemaakt.

Politie en OM in Duitsland houden het vijftal in ieder geval verantwoordelijk voor minstens 21 plofkraken in de regio Noordrijn-Westfalen. Een Duitse hoofdofficier van justitie heeft laten weten dat de verdachten hun straf, bij een eventuele veroordeling, in Nederland mogen uitzitten.

Van de vijf verdachten hebben er twee tegenover de internationale rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam verklaard onschuldig te zijn. Eén van hen zegt ook niet te weten waarvan hij wordt verdacht. De ander beweert dat hij in een casino in Alphen aan den Rijn zat toen er in Duitsland werd toegeslagen. Camerabeelden zouden dat kunnen bevestigen. Maar volgens de Nederlandse rechter moet de verdachte zijn 'onschuldverweer' voeren tijdens de rechtszaak in Duitsland, waar de strafzaak dient.

Meteen aangehouden

Alle vijf de verdachten waren aanwezig bij de uitspraak van de rechter in Amsterdam. Ze zijn meteen aangehouden en zitten weer vast.

Binnen tien werkdagen worden ze overgebracht naar Duitsland, meldt het Openbaar Ministerie. Het OM in Duitsland laat weten nog niet op de hoogte te zijn van de beslissing.

Lees ook: Boskoopse plofkraakbende maakte miljoenen buit in Duitsland