Voorlopig geen tweede ‘Ter Apel’ in Alphen aan den Rijn

Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn is, net als veel gemeenten in het noordelijk deel van Zuid-Holland, niet benaderd om een aanmeldcentrum voor asielzoekers, net zoals in Ter Apel, te openen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West. Alleen Waddinxveen zegt door de staatssecretaris te zijn benaderd. En Leiden zegt er 'niet perse negatief tegenover te staan'.

De gemeenten reageren op het bericht dat de provincie Zuid-Holland zegt open te staan voor het realiseren van een extra aanmeldcentrum. 'Ik denk dat we er met elkaar aan moeten werken om dat voor elkaar te krijgen', zei commissaris van de Koning Jaap Smit vorige week, nadat een zoektocht van het kabinet voor een tweede aanmeldcentrum mislukte.

Alphen onderzoekt potentiële opvanglocatie

Ondanks dat de gemeente Alphen aan den Rijn niet benaderd is, heeft ze wel aangegeven te onderzoeken of er een asielzoekerscentrum voor 350 tot 400 asielzoekers kan worden gebouwd op bedrijventerrein Hoorn-West. Deze opvanglocatie is bedoeld voor een tijdsbestek van vijf jaar. De gemeente voert hierover ‘verkennende gesprekken’ met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het onderzoeken van verschillende mogelijkheden voor opvang, gebeurt in combinatie met het groeiende woningtekort voor de eigen inwoners. Ook in Hazerswoude-Dorp en Benthuizen wil de gemeente tijdelijke woningen bouwen voor onder meer vluchtelingen uit Oekraïne.  

Spreidingswet

Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor de spreidingswet. Die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers. Op basis hiervan kunnen gemeenten straks worden gedwongen asielzoekers op te vangen.

De praktische uitwerking ervan betekent dat in de provincie ongeveer 20.000 asielzoekers moeten worden opgevangen. 'Dat vind ik een heel grote opgave', zei de commissaris van de Koning vorige week.

'In Zuid-Holland woont 22 procent van de Nederlandse bevolking. Maar als wij 22 procent van alle problemen moeten oplossen… We hebben nogal wat opgaven hier. Op sommige plekken is het makkelijker te realiseren dan in een provincie als deze waar ook nog heel veel andere grote vraagstukken leven. Ik had graag een wat meer gebalanceerd verdeelmodel gezien.'