Zandzakken klaargezet en dieren uit wei gehaald vanwege hoogwater

Foto: Studio Alphen

REGIO - Er is dinsdag en woensdag veel regen gevallen en ook deze donderdag gaat er nog genoeg vallen, is de verwachting. De hoogheemraadschappen zijn voorbereid op eventuele wateroverlast. Uit voorzorg zijn op sommige plekken containers met zandzakken neergezet, wegen afgesloten en dieren uit de wei gehaald om snel in te kunnen grijpen. De regionale hoogheemraadschappen zetten zich daarom schrap om in te grijpen indien nodig.

Het KNMI had verwacht dat in het westen van het land lokaal zo'n 75 millimeter kon vallen, met uitschieters tot honderd millimeter. Dat is net zoveel als er gemiddeld in heel september valt. Bij Hoogheemraadschap van Rijnland (regio's Leiden, Bollenstreek, Alphen aan den Rijn en Gouda) was er sprake van een 'rustige nacht', zegt een woordvoerster. 'Er zijn nog wel veel polders met hoge waterpeilen, maar er is nog geen reden om extra maatregelen te nemen. We hebben piekbergingen in het Haarlemmermeer en Zoetermeer. Mocht er echt zoveel regen vallen dat we het water in de boezem niet meer kwijt kunnen, zouden we daarover kunnen beschikken.'

De komende 24 uur wordt opnieuw veel regen verwacht. Het Hoogheemraadschap van Rijnland verwacht dat het niet tot grote problemen of overlast zal leiden. 'Maar onze collega's van het peilbeheer houden het wel nauwlettend in de gaten. Zij staan ook 's nachts paraat om de situatie te monitoren.'

Noodpompen geplaatst

Op andere plaatsen in de regio was er meer wateroverlast en daarom werden de nodige maatregelen getroffen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft dinsdag- en woensdagnacht met man en macht gewerkt om de grachten in de binnenstad van Delft af te sluiten met stuwen.

Ook werden meerdere noodpompen geplaatst, zijn er op verschillende plekken containers neergezet met zandzakken en zijn weilanden klaargemaakt om te gebruiken als waterberging. Dit betekent bijvoorbeeld dat het vee uit de wei wordt gehaald en wegen en fietspaden worden afgezet.