101ste Oranje Zomerfeest in Aarlanderveen: ‘Het hele dorp stond op stelten’

Foto: John Wiersma

AARLANDERVEEN – Het Oranje Zomerfeest in Aarlanderveen is weer in volle gang. Afgelopen vrijdag 19 juli werd het feest officieus geopend met het traditiegetrouwe inschrijven voor het ringrijden. Het feest wordt voor de 101ste keer georganiseerd door het plaatselijke Oranje Comité.

‘Als ik moet kiezen, dan is ringrijden denk ik mijn favoriete onderdeel’, vertelt Rémon Speet van het Oranje Comité. Al sinds 1923 vindt het ringrijden plaats: ‘Ooit begon het met paard en wagen, maar inmiddels doen we het al jaren met tractoren.’

Het feest vindt plaats van zaterdag 20 juli tot en met woensdag 24 juli en is voor alle leeftijden toegankelijk op de aangegeven tijdsstippen.

Gekte en zonnestralen overspoelen Aarlanderveen

‘We zijn lekker van start gegaan’, vertelt Speet. Op zaterdag werd de kleedjesmarkt volgens Speet een groter succes dan het jaar ervoor. Waar vorig jaar de markt werd overspoeld door de regen, was het nu de beurt aan de zon om zich te laten zien: ‘Dat is ook wel een keertje lekker’, aldus Speet.

Vanaf 19.00 uur ging ‘De Malle Wieken Dorpsquiz’ van start. Vorig jaar tijdens werd deze quiz tijdens de honderdste editie geïntroduceerd. ‘Ongeveer 38 teams deden mee aan de quiz’, vertelt Speet. ‘Het hele dorp stond op stelten. Iedereen was verkleed en we hebben er echt een groot feest van gemaakt’, zegt Speet tevreden.

Speet vertelt dat hij de nodige tijdsdruk heeft ervaren tijdens het maken van de quiz: ‘Het was echt een uitdaging om weer een goede quiz te maken. Uiteindelijk was toch iedereen weer verbaasd over de hoge kwaliteit van de quiz.’ Speet moest naar eigen zeggen een heel boekwerk met thema’s langs om zo een goede variatie van vragen te hebben. Volgens het lid van het Oranje Comité is de kans groot dat de quiz ook volgend jaar weer zal terugkeren.

Traditie en programma

Een feest dat al 101 jaar lang in stand wordt gehouden, is een bijzonder feit. Speet geeft als reden achter het doorzettingsvermogen dat de inwoners van Aarlanderveen het feest van generatie op generatie doorgeven: ‘Wat daar ook bij helpt is dat de mensen voor het plannen van hun vakantie rekening houden met het feest.’

Maandag 22 juli van 10.30 uur tot en met 14.30 uur kunnen ouderen bij elkaar komen in het dorpshuis van Aarlanderveen. ‘Dan zetten we ze weer even in het zonnetje’, vertelt Speet. Vanaf 14.00 uur wordt er op het kerkplein pétanque gespeeld. Dit jaar is Stef Stuntpiloot XL een nieuwe activiteit voor iedereen ouder dan zestien jaar: ‘We hebben alvast een grote stellage met zwembadjes eronder geregeld’, legt Speet uit.

Dinsdag staat in het teken van en voor kinderen: ‘Ook de kinderen kunnen meedoen aan Stef Stuntpiloot. Daarnaast kunnen ze onder andere pannenkoeken versieren, naar de kinderdisco en meedoen aan een kussengevecht. Woensdag sluiten we af met het ringrijden en vooraf hebben we het dorpsdiner. Er staan dan tafels klaar van vijf meter lang. Ik kan niet wachten, het wordt weer supergezellig’, besluit Speet. Het hele programma is te vinden op de website van het Oranje Comité van Aarlanderveen.

Lees ook: Avondprogramma van Alphense Jaarmarkt gaat dit jaar definitief door: ‘Line-up binnen twee weken bekend’