Traditionele ‘Jaarmarktkoek’ Marketentster keert weer terug voor Alphense feestweek: ‘Niks geheims aan’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – De traditionele Marketentsters zijn weer terug voor de Alphense feestweek in de derde week van september. De lokale lekkernij wordt ook wel de ‘Jaarmarktkoek’ genoemd.

De Marketentsters zijn sinds afgelopen zaterdag weer verkrijgbaar. De koeken vliegen over de toonbank volgens Ard van den Berg van Banketbakkerij Stevers. ‘De piek van de verkoop is wel rond de woensdag van de Jaarmarkt. Ik denk dat we nu al 1500 Marketentsters hebben gemaakt.’

Bezoekers van de Jaarmarkt komen speciaal langs voor het evenement en ook de koek. ‘Het is echt een Alphense traditie. Het is misschien iets te veel eer om te zeggen dat mensen uitsluitend voor onze Marketentsters naar de Jaarmarkt komen, maar het is wel een onderdeel. Het staat wel op het lijstje’, zegt Van den Berg.

Recept decennialang al hetzelfde

Inmiddels bestaat de koek ongeveer 47 jaar en in al die jaren is het recept nog steeds hetzelfde gebleven. ‘Ik kwam laatst het originele recept nog tegen en toen zag ik dat het eigenlijk exact hetzelfde is’, vertelt de Alphense banketbakker.

Vaak wordt er gerept over een geheim recept voor de Alphense lekkernij, maar daar is volgens Van den Berg niets van waar. ‘Mensen van buiten de bakkerij doen er geheimzinniger over dan wij. Wat mij betreft is het geen geheim, want ik ben altijd vrij open en ik wil alles wel delen.’

‘Dat het geheim zou zijn, was ook nooit de bedoeling. Sterker nog, de afspraak was om het juist te delen door Koos de Graaf in 1977. Hij is toen alle bakkers afgegaan met het recept om zoveel mogelijk bakkers aan het bakken te krijgen rond de Jaarmarkt’, besluit Van den Berg.

Lees ook: Line-up van Alphense Jaarmarkt bekendgemaakt

Luister hieronder naar het interview met Ard van den Berg. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.