Campers en caravans nog altijd populair in Alphen aan den Rijn: ‘Coronatijd was gunstig’

Foto: Joost Mooij

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Gemeente Alphen aan den Rijn telt 2771 caravans en 1053 campers, blijkt uit onderzoek van het AD, die de cijfers heeft opgevraagd bij Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW).

De gemeente heeft per honderd inwoners met een rijbewijs 3,6 caravans en 1,4 campers geregistreerd staan. Het gemiddelde aantal caravans in Zuid-Holland per honderd mensen met een rijbewijs staat op 2,5. Het aantal campers ligt op hetzelfde gemiddelde in de provincie.

Coronatijd was gunstig

De Wolden uit Drenthe steekt met kop en schouder boven alle gemeenten uit: 11,5 kampeervoertuigen per honderd rijbewijshouders. Daarmee zijn ze de gemeente met de meeste kampeervoertuigen. ‘Dat komt door de 'goud-grijze' generatie: Drenthe telt bovengemiddeld veel ouderen, die bovendien een heel aardig inkomen hebben’, meldt het AD.

Alphense camperhandelaar Kampeerautobedijf Vogelzang ziet dat campers ieder jaar populairder worden. ‘Wij zitten al ruim veertig jaar in deze business, waarin we de vraag altijd wel een beetje hebben zien stijgen’, zegt één van de medewerkers tegen Studio Alphen.

Het bedrijf maakte in de coronatijd een stijging in vraag naar campers mee. ‘Rond 2021 kregen we heel veel vraag naar onze campers. Mensen waren toen onzeker over hun vakanties en maatregelen’, vertelt het bedrijf. ‘Wij denken dat mensen toen een beetje het idee hadden dat ze met een camper konden gaan en staan waar ze willen, bijvoorbeeld in eigen land, waardoor ze in dat jaar toch nog een beetje het vakantiegevoel hadden.’

Geheim achter hoge cijfers

Kampeerautobedijf Vogelzang vertelt dat het aantal geregistreerde caravans en campers niet zoveel zegt over hoeveel mensen in het bezit ervan zijn. ‘Wij hebben natuurlijk ook al onze verhuurvoertuigen hier in Alphen geregistreerd op kenteken staan, in dat opzicht verhogen wij als bedrijf dus dat gemiddelde.’

‘Ondanks dat is de verkoop van campers wel gestegen, maar over het algemeen is het huren van een camper wel het populairst’, vertellen ze.

Lees ook: Studio Alphen genomineerd als omroep van het jaar bij LMA awards