Alphense bibliotheek maakt zich zorgen over bezuinigingen

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeentelijke subsidie voor Bibliotheek Rijn en Venen is veel te laag. Toch zit in de Alphense Kadernota een nog grotere bezuiniging. Directeur Suzanne Verboeket pleit bij de Alphense politiek om niet te bezuinigen, maar om juist te investeren in de bibliotheek.

Het ‘gat’ tussen wat nodig is en het geld dat de bibliotheek krijgt, wordt gevuld met tijdelijke subsidies. Deze zijn in principe voor projecten bedoeld en niet om de bibliotheek open te houden. Dit gebeurt toch, omdat de basisbijdrage van gemeente Alphen aan den Rijn aan de bibliotheek 12 procent per inwoner lager is dan gemiddeld in de provincie Zuid-Holland.

De balans tussen de vaste subsidie en allerlei tijdelijke subsidies klopt dus niet. Dit is een ongewenste situatie. ‘We draaien voor één derde op tijdelijke extra middelen’, zegt Suzanne Verboeket. ‘Veel van deze extra’s zijn aan elkaar gekoppeld. Als de ene subsidie wegvalt, verdwijnt een andere ook.’ En nu is in de Kadernota 2025 ook nog een behoorlijk bedrag aan bezuinigingen opgenomen.

Zorgplicht: vestiging erbij en langer open

De bibliotheek wil vanaf 2025 een realistische hogere vaste subsidie. Dan kan een aantal tijdelijke subsidies vervallen. Als de bibliotheek moet bezuinigen, vallen er zeker ontslagen en zullen de openingstijden verminderen. ‘Bezuiniging leidt tot krimp. Dan moeten we zaken afbreken en dat is bijna niet te herstellen’, zegt Verboeket.

De adder onder het gras is dat er landelijk een zorgplicht wordt voorbereid. De invoering van de zorgplicht betekent onder meer dat de bibliotheek een vestiging moet hebben binnen een bepaalde afstand van alle inwoners en dat er een minimum aan openingstijden verplicht wordt. Het betekent voor gemeente Alphen aan den Rijn dat er een vestiging bij moet komen én dat de hoofdvestiging aanzienlijk langer open moet zijn.

Wat doet de bibliotheek?

De bibliotheek heeft een veel grotere functie dan alleen het lenen van boeken. Zij speelt een rol bij leesbevordering op scholen, is een veilige ontmoetingsplek voor jong en oud, heeft voorzieningen zoals computers en printers en organiseert veel activiteiten. De functie van de bibliotheek wordt wettelijk verplicht uitgebreid als de zorgplicht in wordt gevoerd.

Als de zorgplicht er eenmaal is, is er ook een verplichte gemeentelijke bijdrage per inwoner. Deze is hoger dan de huidige basissubsidie. Dit geld is bestemd voor uitbreiding van werkzaamheden en niet om bezuinigingen op te vangen.

Gemeenteraadsvergadering

Als voorbereiding op de financiële gemeenteraadsvergadering op donderdag 4 juli hebben de Alphense politieke partijen dinsdag 2 juli gesproken met een aantal organisaties waarop bezuinigd wordt in de Kadernota 2025. Een van hen is Bibliotheek Rijn en Venen.

Lees ook: Gemeente moet bezuinigen: GroenLinks, PvdA en CU willen hogere OZB