Alphenaar met Nederlandse basketbalploeg mee naar Olympische Spelen

Foto: fiba.basketball

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Alphense basketballer Arvin Slagter gaat met de Nederlandse 3x3-basketbalploeg mee naar de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs, meldt de NOS woensdag.

De Alphenaar vormt samen met Dimeo van der Horst, Worthy de Jong en Jan Driessen de Nederlandse ploeg voor het olympische onderdeel 3x3-basketbal. In mei wonnen dezelfde vier spelers het olympisch kwalificatietoernooi in Japan en daardoor plaatste Nederland zich voor de Spelen.

Tweede olympische deelname voor Slagter

Voor Slagter wordt het zijn tweede deelname aan de Olympische Spelen. Drie jaar geleden eindigde hij tijdens de Spelen in Tokyo met de Nederlandse ploeg in de kwartfinale op een vijfde plaats van de acht landen die meespeelden. Destijds was 3x3-basketbal voor het eerst een olympisch onderdeel.

In 2023 heeft Slagter een succesvol jaar beleefd. Op het WK pakte hij met Nederland de vijfde plaats en op het EK bemachtigde de nationale ploeg een zesde plek. De Alphenaar won met zijn club Team Amsterdam ook meerdere prijzen.

Samen met De Jong en Driessen eindigde Slagter voor zijn club als tweede in de finale van het profcircuit World Tour Masters. Dat is een van de meest prestigieuze internationale toernooien in het 3x3-basketbal. De internationale basketbalbond FIBA heeft een individuele ranking voor spelers. De Alphense basketballer staat op deze ranglijst dertiende.

‘Berg aan ervaring en lezen van het spel’

In maart dit jaar werd Slagter uitgeroepen tot sportman van het jaar in Alphen aan den Rijn. Toen leek het er echter nog niet op dat hij in de selectie zou zitten voor de kwalificatietoernooien in Tokyo voor de Spelen in Parijs. Hij schatte de kans destijds klein in dat hij met de Nederlandse ploeg mee mocht naar de kwalificatietoernooien.

Nu is Slagter dus toch geselecteerd voor de Olympische Spelen. Aron Royé, de Nederlandse bondscoach van de 3x3-basketbalploeg, vertelde aan de NOS dat hij een belangrijke rol ziet weggelegd voor de Alphenaar. ‘Arvin is de schutter, neemt een berg aan ervaring met zich mee en is ook belangrijk in de coaching op het veld en het lezen van het spel.’

China eerste tegenstander op Spelen

Bij het toernooi in Parijs gaan er ook weer acht landen meedoen. Naast Nederland komen ook olympisch kampioen Letland, de Verenigde Staten, China, Servië, Frankrijk, Polen en Litouwen in actie bij het 3x3-basketbal. Nederland begint dinsdag 30 juli met een duel tegen China.

Tijdens de groepsfase zullen alle landen tegen elkaar spelen. De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale en de nummers drie tot en met zes moeten eerst nog een tussenronde spelen.

Lees ook: Grote kans dat Arvin Slagter tweede Olympische Spelen misloopt: ‘Moet het plekje geven’