Autodieven slaan vaker toe in gemeente Alphen aan den Rijn vergeleken met eerste helft 2023

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er zijn in de eerste helft van 2024 meer aangiftes gedaan van voertuigdiefstallen in de gemeente Alphen aan den Rijn dan in de eerste helft van 2023, blijkt uit cijfers van de politie en de RDW. De afgelopen zes maanden zijn er in totaal 45 aangiftes gemeld. In dezelfde periode van vorig jaar ging het om 44 aangiftes. Dit komt neer op een stijging van 2,3 procent. 

Auto's en bromfietsen zijn het grootste doelwit. Er kwamen het afgelopen half jaar namelijk achttien aangiftes binnen vanwege diefstal van personenauto's en nog eens achttien van brom- en snorfietsen. Vier personenauto's en negen brom- en snorfietsen zijn al teruggevonden.  Verder is er in de gemeente een aantal bedrijfsvoertuigen gestolen; hier kwamen drie aangiftes van binnen en voor motorfietsen vijf. In de categorie aanhangers, opleggers of caravans gaat het om één aangifte. 

Het aantal autodiefstallen in de gemeente Alphen aan den Rijn ligt, teruggerekend naar het aantal motorvoertuigen in Alphen aan den Rijn, wel onder het landelijk gemiddelde. Ten opzichte van de omliggende gemeenten is de stijging in de gemeente Alphen aan den Rijn minimaal. Zo gaat het bij de gemeente Nieuwkoop om een stijging van 16,7 procent. Leiderdorp kent een stijging van 20 procent. 

Navigatie en airbags

Bij voertuigcriminaliteit gaat het voornamelijk om de diefstal van voertuigen. Tegenwoordig gaat het de dieven vooral om dure en belangrijke onderdelen van bijvoorbeeld auto's, zoals de navigatie of de airbags. De handel in deze onderdelen levert ze jaarlijks zo'n 300 miljoen euro op. 

Lees ook: Voor het tweede weekend op rij melding babbeltruc in Boskoop, deze keer echte verkopers aan de deur