Boskoopse plofkraakbende maakte miljoenen buit in Duitsland

Foto: John van der Tol

BOSKOOP - De plofkraakbende die afgelopen donderdag in Boskoop opgerold is heeft de afgelopen jaren voor miljoenen euro's buit gemaakt bij plofkraken in Duitsland. Dat meldt de Duitse krant Rheinische Post. Het Duitse Openbaar Ministerie en de politie zeiden maandag op een persconferentie dat ze de bende verantwoordelijk houden voor minstens 21 plofkraken in de regio Noordrijn-Westfalen.

De arrestatie van de vijf verdachten, tussen de 30 en 39 jaar oud, gebeurde donderdag bij een grote inval aan het Rijneveld in Boskoop. De actie was een samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie. Ze kwamen net terug van een plofkraak in Heilbron. In de auto die in beslag genomen werd lagen dan ook nog explosieven. Bij huiszoekingen werden grote hoeveelheden contant geld en ontstekers gevonden.

De Duitse politie had de verdachten al vorig jaar in het vizier en zegt dat het om Nederlanders met een Noord-Afrikaanse achtergrond gaat. Een van hen had al een gevangenisstraf van 5,5 jaar uitgezeten voor plofkraken.

Inkopen in cocaïnehandel

Volgens de Rheinische Post gebruiken de plofkraakbendes de opbrengsten om 'hogerop' te komen in het criminele milieu door zich ermee in te kopen in de cocaïnehandel.

Dat de plofkrakers vooral hun slag slaan in Duitsland heeft er mee te maken dat Nederlandse geldautomaten beter beveiligd zijn. Ook zit er in de Duitse automaten over het algemeen veel meer geld omdat er in Duitsland nog veel vaker met contant geld betaald wordt dan hier.

Duitsland heeft Nederland gevraagd de verdachten uit te leveren.

Lees ook: Aangehouden verdachten inval Boskoop betrokken bij plofkraken in Duitsland