Flinke beren op het pad bij ontwikkeling bedrijventerrein Rijnpark-Hoogewaard West

Foto: Studio Alphen

KOUDEKERK AAN DE RIJN – Het project Rijnpark-Hoogewaard West kent een geschiedenis vol struikelblokken. Het eerste woningbouwplan is zelfs deels verlaten en er wordt nu ingezet op een bedrijventerrein. Maar, ook dat plan kan rekenen op forse kritiek.

De kern van de problemen is dat er al vele jaren een onderliggend conflict speelt tussen projectontwikkelaar Bouwbedrijf Niersman en buurman caravanstalling Dorrepaal. Dit is inmiddels zo hoog opgelopen dat wethouder Gerard van As op zeer korte termijn een gesprek wil organiseren tussen gemeente, ontwikkelaar en het bestaande bedrijf. Doel is om de lucht te klaren en een en ander in de minne te schikken of in ieder geval ‘on speaking terms’ te komen.

Ondertussen moet de Alphense gemeenteraad een herstelplan goedkeuren op het door de Raad in december 2023 vastgestelde bestemmingsplan Rijnpark-Hoogewaard West. Het gaat om een aantal tekstuele aanpassingen, zodat er geen misbruik van gangbare omschrijvingen kan worden gemaakt. Hierover is donderdag 3 oktober in een raadscommissievergadering gesproken.

Onverhard oppervlak

In het plan wordt nu concreter omschreven wat een onverhard oppervlak is en dat dit conform het vigerende beleid van het waterschap is. Een uitdaging is namelijk dat het project zolang loopt, dat de regels ondertussen zijn aangepast. Ook wordt beter onderscheid gemaakt tussen percelen en bouwpercelen. Dit zijn kleine wijzigingen in de tekst.

Ondertussen zijn er ook vragen over wie het bestemmingsplan schrijft, waar het waterplan is en hoe het zit met een calamiteitenweg. Deze zaken hebben echter niets te maken met het besluit dat genomen wordt.

Wie schrijft het bestemmingsplan

Tot verrassing van een aantal politieke fracties is het concept bestemmingsplan door projectontwikkelaar Niersman aangeleverd. In een overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar wordt vastgelegd wie een extern bureau inhuurt voor het maken en betalen van het concept voor het bestemmingsplan. Hetzelfde geldt voor verplichte of gewenste onderzoeken.

Dit is echter een normale gang van zaken en uiteraard, zo meldt wethouder Gerard van As, wordt het concept door de gemeente goed bekeken. ‘Dit is niets nieuws. Het ingeleverde concept bestemmingsplan wordt gecontroleerd op correctheid en juistheid en moet aan alle normale regels voldoen.’ Van As voegt hieraan toe dat dit in 2023 vaker dan anders gebeurde, omdat er onzekerheid heerste over de termijnen van de nieuwe omgevingswet. De wethouder zegt toe om voortaan in elk plan een regeltje op te nemen waarin staat wie het concept heeft aangeleverd. Dit om onduidelijkheden te voorkomen.

Waterplan

Er moet een goed plan komen voor de waterberging op het nieuwe bedrijventerrein. Dit wordt besproken en goedgekeurd door het Hoogheemraadschap. Hier zijn goede richtlijnen voor en die zullen worden gevolgd. Het gaat om minimaal 15 procent van het oppervlak dat onverhard (groen) moet zijn. Dit moet voldoende zijn om 90mm water per 24 uur te verwerken.

De projectontwikkelaar heeft inmiddels een concept in grote lijnen gemaakt met waar het water moet worden opgevangen. De exacte uitwerking kan pas beginnen als duidelijk is welke bedrijven waar een perceel aan willen kopen. ‘We hebben inmiddels een aantal belangstellenden’, legt Robert Gras, projectleider bij Niersman uit. 'Dus we gaan nu tekenen.'

Calamiteitenweg

Rijnpark-Hoogewaard West krijgt een brede ontsluitingsweg. Daarnaast is een tweede ontsluiting verplicht in geval van calamiteiten. Het gaat daarbij om toegang voor hulpdiensten, als voorzorgsmaatregel. Deze smalle weg is gepland naast een bestaande woonboerderij en stuit op bezwaren bij buurman Dorrepaal. Zo zou de weg in de toekomst weleens gebruikt kunnen worden door het bedrijventerrein.

Nico de Jong (Nieuw Elan) doet een suggestie: ‘Kan het juridisch gezien zo zijn dat een fietspad zo breed wordt aangelegd dat dit als calamiteitenweg gebruikt kan worden?’ Dat wordt nu uitgezocht.

Onduidelijkheden

Ondertussen zijn verschillende raadscommissieleden in verwarring. Gé Kapteijn (GroenLinks) is daar duidelijk over: ‘Wat ik wil weten is hoe wij de zaken hebben opgelost.’ Peter Bakker sluit zich aan en vraagt om een stuk waaruit blijkt hoe een en ander ambtelijk is aangepakt. Jan de Groot (RGL) wil graag de achterliggende correspondentie inzien. Peter Versteeg (ONS Alphen) doet de suggestie voor een goed gesprek tussen gemeente, projectontwikkelaar en de buurman.

Het voorliggende herstelbesluit moet wel in de komende gemeenteraadsvergadering worden genomen. Er ligt namelijk nog een zaak bij de Raad van State en het herstelbesluit kan dan daarin worden meegenomen.

Lees ook: Joren en Niels van Dierenweide in Koudekerk aan den Rijn stoppen na zeven jaar: ‘Trots op wat we hebben bereikt’