Vragen over fatbikes in Alphense gemeenteraad: de uitdaging met fatbikes is het illegaal opvoeren

Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN – Fatbikes zijn een toenemende ergernis in het verkeer. Dit komt onder meer omdat deze fietsen regelmatig worden voorzien van een gashendel en dan veel te hard rijden. Daardoor zijn het eerder ‘sjoemelscooters’ dan elektrische fietsen.

Floris Out (CDA) heeft onlangs vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over fatbikes in Alphen aan den Rijn. Wat het raadslid vooral wil weten, is wat er lokaal gedaan wordt aan de langs zoevende bikes. Het antwoord is weinig tot niets.

Opgevoerde fatbikes

Zolang er geen landelijke regels zijn, moet de fatbike voldoen aan de regels voor een elektrische fiets. De politie kan altijd een bekeuring geven voor te hard rijden.

Dit ligt anders bij opgevoerde fatbikes. Als de vergrendeling is verwijderd of als een gashendel is aangebracht, is de fatbike geen elektrische fiets meer. Dan kan hier een boete voor worden gegeven, net zoals bij opgevoerde scooters of brommers.

Oproep voor landelijke regels

Verschillende gemeenten hebben een oproep gestuurd aan de Tweede Kamer met het verzoek om opgevoerde fatbikes te verbieden en om een minimumleeftijd voor het besturen in te voeren. Daarnaast is gevraagd om een landelijke voorlichtingscampagne gericht op ouders en kinderen. Ook gemeente Alphen aan den Rijn en onder meer de Fietsersbond hebben het verzoek ondertekend.

Ondertussen werken ook de fabrikanten van fatbikes aan oplossingen. Vorige week kondigde het merk La Souris aan dat het door een technische aanpassing onmogelijk wordt om haar fatbikes op te voeren.

De regels voor een fatbike

Omdat de fatbike in principe een elektrische fiets is, moet deze aan de regels voor een elektrische fiets voldoen. Elektrische fietsen mogen niet harder dan 25 kilometer per uur en mogen maximaal 250 watt aan motorvermogen hebben.

Een elektrische fatbike moet aan dezelfde regels voldoen. Het is echter gemakkelijk om een fatbike op te voeren en om er een gashendel op te monteren. Daarmee overtreedt de eigenaar de wet. Je rijdt dan mogelijk zonder verplicht rijbewijs én je verzekering vervalt.

Lees ook: Maatregelen ongelukken fatbikes juridisch lastig: ‘Het gaat hier om een soort nep snorfiets’