Informatieavond over station Hazerswoude-Rijndijk uitgesteld, omdat plannen ‘ingewikkelder zijn dan gedacht’

Foto: John van der Tol
Foto: Michel Looyenstein

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK – De informatieavond over station Hazerswoude-Rijndijk is uitgesteld tot na december. De informatieavond zou in september plaatsvinden, om buurtbewoners bij te praten over de plannen voor het nieuwe station. ‘Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het ingewikkelder is dan gedacht en dat gaat nog even duren’, meldt de provincie Zuid-Holland over het project.

Er moeten volgens de provincie eerst nog een paar belangrijke knopen worden doorgehakt, voordat het definitieve plan kan worden gepresenteerd. De aanleg van het nieuwe station bij Hazerswoude-Rijndijk is onderdeel van een groter project ‘Programma Leiden Utrecht Beter Bereikbaar’.

De belangrijke beslissingen die genomen moeten worden, staan pas voor december 2024 op de agenda. Daarom heeft de provincie besloten om de informatieavond over station Hazerswoude-Rijndijk uit te stellen. ‘Het heeft geen zin om nu een half-af ontwerp te laten zien dat later toch weer aangepast moet worden’, schrijft de provincie. Begin 2025 horen buurtbewoners en andere geïnteresseerden meer over de plannen voor het nieuwe station.

Twee doelen met nieuw station

De provincie heeft met het 'Programma Leiden Utrecht Beter Bereikbaar' twee doelen. Het nieuwe station bij Hazerswoude-Rijndijk moet ervoor zorgen dat de regio beter bereikbaar wordt. Daar komen volgens de provincie Zuid-Holland wel uitdagingen bij kijken. Stukken spoor moeten namelijk worden verdubbeld en treinen moeten sneller kunnen rijden.

De tweede doelstelling is dat er de hele dag vier treinen per uur tussen stations Utrecht Centraal en Leiden Centraal gaan rijden. Om dit doel voor elkaar te krijgen moet op de route de overweg aan de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude worden vervangen door een ongelijkvloerse kruising. Bij zo’n kruising zitten auto’s en treinen elkaar niet meer in de weg.

Project blijkt duurder dan verwacht

Het project waar het nieuwe station van Hazerswoude-Rijndijk onder valt, kreeg afgelopen jaar echter een flinke tegenslag te verwerken. Vorig jaar bleek dat het gehele project veel duurder dreigde te worden dan verwacht.

Daarom zijn de NS, ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden, Zoeterwoude en Bodegraven-Reeuwijk samen op zoek gegaan naar oplossingen voor de oplopende kosten van het project.

Nu onderzoeken deze betrokken partijen samen hoe het project eenvoudiger kan worden gemaakt en of er extra financiering kan worden geregeld. Er zijn ondertussen nieuwe onderzoeken gedaan naar de ondergrond en ook andere onderdelen van het plan zijn opnieuw onder de loep genomen. ‘Het duurt iets langer, maar we willen het goed doen. In het begin van 2025 horen betrokkenen meer’, belooft de provincie.

Lees ook: Toekomst station Hazerswoude-Rijndijk en ongelijkvloerse kruising voorlopig onduidelijk