Een laatste rondleiding door het Ashram College: nieuwe pand bijna klaar

Ronald de Rooij achter zijn oude bureau in lokaal 227 Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het nieuwe pand van het Ashram College is bijna klaar. In het voorjaar trekt de school in het nieuwe schoolgebouw, dat pal naast het huidige pand gebouwd is. Voor nieuwbouwmanager Ronald de Rooij is het oude gebouw een bijzondere plek en daarom geeft hij er nog een laatste rondleiding. 

De Rooij begon ooit als leerling op het Ashram College en later werd hij er docent aardrijkskunde en geschiedenis. Het aardrijkskundelokaal 227 is voor hem een speciale plek waar hij veel tijd doorgebracht heeft. 'Sinds een jaar of drie ben ik niet meer als docent actief en heb ik minder binding met een specifiek lokaal, maar als ik er weer binnenstap, komen er veel herinneringen boven.' 

Een laatste kijkje in de school

Onlangs werd door het Ashram College een bijeenkomst georganiseerd voor oud-leerlingen. Zij mochten nog een laatste keer in het gebouw kijken. 'Veel van hen gingen op zoek naar hun oude kluisje', vertelt De Rooij.

Over twee weken is hij veertig jaar in dienst bij het Ashram College. 'Wat ik heel fijn vond om te merken bij die open dag is dat veel leerlingen terugkijken op een warme tijd. Er was ook een leerling die vertelde dat ze door mijn lessen later geografie is gaan studeren, dat vond ik een heel mooi compliment.' 

Een van de muurschilderingen in het oude gebouw Foto: Studio Alphen

In de trappenhuizen en door het gebouw heen laat De Rooij verschillende muurschilderingen zien. Als het pand gesloopt wordt, gaan die ook tegen de vlakte. Daarom heeft De Rooij ze samen met een oud-leerling nog op de foto gezet. Een andere opvallende plek is de oude aula. Die is eerder al gesloopt en staat vol met bouwmaterialen. 'Ooit hebben we daar een glazen huis georganiseerd, dat was een geweldig evenement', vertelt de nieuwbouwmanager. 

Voor- en nadelen

'De binding met het nieuwe gebouw zal voor mij niet hetzelfde worden als met het oude gebouw', zegt De Rooij die zelf binnen een paar jaar met pensioen gaat. 'Al kijk ik ook erg uit naar de voordelen van het nieuwe gebouw. Alleen al kijkend naar de gasrekening valt die in het niet bij die van nu. Het nieuwe gebouw is veel beter geïsoleerd en wordt op een heel andere manier verwarmd.' 

Het Ashram College is de laatste middelbare school in Alphen aan den Rijn die naar een nieuw complex verhuist. Eerder werden door de gemeente ook al nieuwe schoolgebouwen voor de drie vestigingen van het Groene Hart en het Scala College gefinancierd. 

Het oude Ashram College wordt na de verhuizing gesloopt en ingericht als openbare ruimte. Ook komen er twaalf woningen op het perceel, langs het fietspad tussen het Marsdiep en de Haringvliet.