Nieuwe parkeerapp voor mensen met handicap als eerste in gemeente Alphen aan den Rijn ingevoerd

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn is samen met de gemeente Eindhoven de eerste gemeente waar deze maand een nieuwe, eenvoudige parkeerapp voor mensen met een handicap wordt ingevoerd.

De nieuwe app Parkeren Plus is een aanvulling op de gehandicaptenparkeerkaart. Met de app kunnen mensen met een handicap zonder zorgen parkeren op betaald parkeren plekken. Deze nieuwe app vervangt de huidige parkeerapp die uiterlijk tot 1 september is te gebruiken.

30 deelnemende gemeenten

Niet alleen in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Eindhoven zal gebruik worden gemaakt van de nieuwe parkeerapp. In het komende jaar wordt de app in 30 gemeenten ingevoerd.

In de regio zal de app ook in de gemeenten Leiden en Gouda worden gebruikt. Ook in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt de app ingevoerd. Het is de bedoeling dat Parkeren Plus in de loop van 2024 in bijna alle 30 deelnemende gemeenten kan worden gebruikt. In een aantal gemeenten wordt de app pas in 2025 ingevoerd.

Problemen door gehandicaptenkaart

Voor mensen die in het bezit zijn van een gehandicaptenkaart (GPK) was parkeren voorheen niet eenvoudig. Dat komt doordat elke gemeente eigen regels heeft over het parkeren voor mensen met een handicap. Gebruikers van de GPK waren daardoor veel tijd kwijt om de regels uit te zoeken die in verschillende gemeenten van kracht zijn.

Met de nieuwe parkeerapp moet dat probleem verleden tijd zijn. In de app staan namelijk alle GPK-parkeerregels van alle 30 gemeenten waar de app wordt ingevoerd.

Daarnaast lopen houders van de GPK ook tegen een ander probleem aan. De GPK wordt soms niet goed herkend door scanauto’s van de handhaving die parkeerplekken controleren. Daardoor kregen de mensen met zo’n gehandicaptenparkeerkaart soms onterecht een boete, want de kentekens staan niet in elke gemeente geregistreerd. Met de nieuwe app worden kentekens van GPK-houders ook in de deelnemende 30 gemeenten herkend.

Meer informatie en hulp

Meer informatie over de nieuwe parkeerapp is te vinden via deze website. Hier staat ook een filmpje met informatie en een stappenplan voor het installeren en gebruik van de app. Bij problemen met de Parkeren Plus zijn medewerkers van de organisatie achter de app telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 085-212 61 90.

Als mensen hulp nodig hebben bij het installeren en gebruiken van de nieuwe app, dan kunnen ze terecht bij het Informatiesteunpunt Digitale Overheid (IDO). Deze punten zijn aanwezig in alle bibliotheken in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Via de website van de Bibliotheek Rijn en Venen kan een afspraak worden gemaakt. Je kunt ook bellen naar 0172 – 475 771 of mailen naar digitaal@bibliotheekrijnenvenen.nl met vermelding van uw telefoonnummer.

Lees ook: Nieuwe app voor gehandicaptenparkeerkaarten: gemeente is trots, houders willen landelijke oplossing