Eerste editie Alphens kampioenschap blind wijnproeven: ‘Elke druif heeft eigen karakteristieken’

Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN – Bij het Alphens Wijn Event wordt in augustus een nieuw kampioenschap geïntroduceerd: Het Alphens kampioenschap blind wijnproeven. Tijdens het nieuwe wijnfestival in Alphen aan den Rijn kunnen bezoekers in teams hun wijnkennis testen. ‘Uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat het best wel lastig is’, vertelt Andy van Zuidam in De Ochtendshow van Studio Alphen.

Bij de eerste editie van het Alphens kampioenschap blind wijnproeven moeten deelnemers in teams van vier personen twaalf verschillende wijnen proeven. ‘Je krijgt elke keer een wijn voorgeschoteld en je weet niet welke wijn het is. Als team ga je eerst proeven, daarna overleggen en vervolgens moet je opschrijven van welke druif en in welk land de wijn gemaakt is’, legt Van Zuidam uit.

De ‘usual suspects’ om te oefenen

Wat is er nodig om mee te doen aan het kampioenschap? ‘Je moet wel een beetje verstand en wat referentie hebben’, zegt Van Zuidam. ‘Dus het is wel handig om een wijnliefhebber te zijn. Maar iedereen mag meedoen aan het blind wijnproeven.’

De organisator heeft een tip voor mensen die voorafgaand aan de wedstrijd willen oefenen. ‘Zet lekker even de ‘usual suspects’ naast elkaar. Zoals een Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio of een Verdejo. Voor de rode variant een Pinot Noir, Merlot en een Cabernet Sauvignon’, somt Van Zuidam op. ‘Ga tijdens het oefenen dan kijken of je een verschil kunt proeven. Er zal vast wel een instinker bij zitten.’

Belangrijke variabelen

Voor het raden van de wijnen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten volgens Van Zuidam. ‘Er zijn een aantal belangrijke variabelen. Elke druif heeft wel eigen karakteristieken, maar elke wijn die wordt gemaakt, is ook afhankelijk van de grond en temperatuur die in dat gebied is. Een andere factor is wanneer de wijn wordt geoogst.’

Die verschillende karakteristieken zijn merkbaar binnen dezelfde wijnsoort. ‘Een Chardonnay kan heel fris zijn, maar ook redelijk zwaar. De Chardonnay heeft een wat voller en molliger karakter. De Chardonnay kan echter uit een kouder gebied komen met een ondergrond die bestaat uit kalksteen. Daardoor is het een wat meer frisse Chardonnay. Dan zou je dus op het verkeerde been gezet kunnen worden en het wellicht verwarren met een Verdejo of een Pinot Grigio’, aldus Van Zuidam.

Praktische informatie

Het Alphens kampioenschap blind wijnproeven vindt plaats op zaterdag 24 augustus in Park Rijnstroom. Voor bezoekers van het Alphens Wijn Event met een zaterdagkaartje is deelname aan het kampioenschap gratis. Opgeven kan via info@alphenswijnevent.nl. 

Lees ook: Culinair Alphen keert terug met een nieuw concept: Het Alphens Wijn Event

Luister hieronder naar het interview met Andy van Zuidam. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.