Experiment bij oevers van Boskoopse sloten gestart

Foto: Pixabay

BOSKOOP – Een nieuw experiment met oevers is gestart in sloten van Boskoop. Het Hoogheemraadschap Rijnland en Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB) hebben de handen ineen geslagen om deze pilot genaamd Kraggen en Tillen op te zetten.

Bij de proef worden de mogelijkheden voor innovatieve en ecologische oeverinrichtingen onderzocht. ‘In Boskoop is er weinig ruimte voor de aanleg van traditionele natuurvriendelijke oevers’, verklaart het Hoogheemraadschap Rijnland. ‘Vele sloten bevinden zich tussen de boomkwekerijen. Deze oevers hebben vaak een harde beschoeiing.’

‘Daarom is het nuttig om te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn voor het verbeteren van het leven in de sloot’, schrijft het hoogheemraadschap. Zo wil de organisatie voldoen aan de KRW-doelstellingen die gelden voor het gebied van de Gouwe Polder, waar Boskoop ook onderdeel van is.

Verschillende constructies

Voor het project is aan drie aannemers gevraagd om een ontwerp te maken. Deze verschillende constructies bij oevers van sloten worden in de komende twee jaar met elkaar vergeleken. Tijdens deze proef wordt er geëxperimenteerd met kraggen en tillen.

Een krag is een oeverinrichting die bestaat uit een zwaardere constructie. Deze wordt gevuld met lokale bagger. De krag wordt met palen onder water op zijn plek langs de oever gehouden. Op de bovenkant van de oever worden inheemse oever- en waterplanten geplaatst. Deze constructie heeft volgens het hoogheemraadschap meer invloed op het watersysteem.

De andere oeverinrichting die wordt getest is een til. Dit is een drijvende constructie. Drie verschillende versies van tillen zijn bij Boskoopse sloten aangelegd. De constructies bestaan uit een mat met een laag bagger, kale wilgenbundels of wilgenbundels met bagger. Op deze lagen zijn ook inheemse oever- en waterplanten geplaatst.

Lees ook: Staatsbosbeheer verwijdert bomen in natuurgebieden Hazerswoude-Rijndijk