Gemeente, woningcorporatie en netwerkbeheerder werken samen aan warmtenet

V.l.n.r. Erwin van Rijnberk (Woonforte), wethouder Gert van den Ham en André Meijer (Firan) Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN – In het kader van duurzame betaalbare energie wordt onderzocht of de aanleg van een warmtenet in de Zeeheldenbuurt mogelijk is. Het voordeel van zo'n warmtenet is dat er dan geen aardgas meer nodig is om huizen te verwarmen.

Medio september heeft de gemeente Alphen aan den Rijn afspraken gemaakt om een onderzoek te doen naar een mogelijk warmtenet in de Zeeheldenbuurt. Hiervoor werkt de gemeente samen met netwerkbeheerder Firan en woningcorporatie Woonforte. De Alphense woningcorporatie is eigenaar van de sociale woningen en Firan zorgt als netwerkbeheerder voor de aanleg. Een warmtenet heeft een opslag, warmtepompen en een uitgebreid buizennetwerk nodig om de warmte te verspreiden.

De afspraken tussen de gemeente, Firan en Woonforte zijn vastgelegd in een intentieovereenkomst. De drie partijen werken samen aan het noodzakelijke onderzoek. Er moeten vragen worden beantwoord als: zijn de huizen wel voldoende geïsoleerd, is er ruimte voor warmtepompen (per woning of collectief) en moeten er nieuwe buizen de grond in of kan er gebruik worden gemaakt van bestaande leidingen?

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet maakt gebruik van de temperatuur van water, dat heet aquathermie. In de zomer wordt warmte uit oppervlaktewater gehaald en deze warmte wordt in de bodem opgeslagen. In de winter wordt de opgeslagen warmte naar boven gehaald. Vervolgens zorgt een warmtepomp dat het water op de juiste temperatuur komt voor het verwarmen van gebouwen.

Lees ook: Doel niet gehaald, maar het gaat wel beter met duurzaamheid in Alphen aan den Rijn