Gevangene verdacht van seksueel misbruik celgenoot

Foto ter illustratie Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een gedetineerde in de gevangenis van Alphen aan den Rijn zou zijn misbruikt door zijn celgenoot. De man heeft aangifte gedaan, omdat hij zegt onder dwang seksuele handelingen te hebben verricht. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Het voorval zou drie weken geleden hebben plaatsgevonden in een cel van de penitentiaire inrichtingen (PI) aan de Maatschapslaan in Alphen. 'Het slachtoffer is direct na de melding in een EZV-cel geplaatst en is zorg aangeboden', meldt DJI. EZV staat voor Extra Zorgvoorziening.

Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de kwestie. 'Er is aangifte gedaan en het onderzoek is overgedragen aan de politie.' De politie laat in een reactie weten dat er een melding is onderzocht. Er is tot op dit moment geen verdachte aangehouden.

Beschadigde condooms

Het is niet het eerste incident dit jaar waarbij de Alphense gevangenis in het nieuws komt. Zo werd een medewerker in januari op staande voet ontslagen, omdat hij bewust condooms zou hebben beschadigd die aan gedetineerden worden verstrekt. 'Volstrekt onacceptabel', noemde DJI dat.

Vijf maanden later werd opnieuw een gevangenismedewerker ontslagen, vanwege 'ongewenst contact' met een gedetineerde, zonder daar melding van te maken. Een ander moest het veld ruimen, omdat hij softdrugs bij zich had.

Invoeren van drugs

Ook twee andere personeelsleden van de bajes konden dit jaar op zoek naar een andere baan. Eén van hen vanwege het invoeren van drugs en het doorspelen van informatie naar gedetineerden. De ander belde op verzoek van een gevangene een telefoonnummer en kreeg daar geld voor.

Lees ook: Alphense gevangene gevlucht na ziekenhuisbezoek