Gemeente wil zwembad De Hoorn afstoten vanwege bezuinigingen: ‘Het was deels een schok’

Foto: De Thermen 2

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college presenteerde donderdag de begroting van de komende vier jaar. Duidelijk is dat de gemeente flink in de budgetten moet snijden. Zo ook in de portefeuille van sportwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan), waar onder meer zwembad De Hoorn onder valt.

Een ingrijpende verandering voor de Thermen2 is het 'afstoten' - zoals de gemeente het noemt - van zwembad De Hoorn aan de Van Foreestlaan. Daardoor zouden de exploitatiekosten voor het zwembad niet meer bij de gemeente komen te liggen, maar bij de nieuwe exploitant.

Huidig directeur van het zwembad Remco Pielstroom zegt tegen mediapartner Omroep West daardoor niet volledig te zijn verrast. 'Het was wel deels een schok. We zijn al langer met de gemeente in gesprek over wat wij kunnen betekenen, maar als je dan nu de kadernota voor je neus ziet, wordt het wel een uitdaging.'

Weinig zorgen over sluiting

Pielstroom zegt zich weinig zorgen te maken dat het zwembad zal verdwijnen. 'De exploitatie die wij hebben met de gemeente duurt in ieder geval nog tot december 2026. Tot die tijd is het allemaal gegarandeerd. Vanaf die tijd wil de gemeente nog wel investeren in zwembad AquaRijn. Voor De Hoorn hebben ze andere plannen. Dat is niet nieuw.'

Volgens Pielstroom heeft een gemeente als Alphen met haar bevolking minimaal twee zwembaden nodig. Het lijkt hem dan ook stug dat de gemeente het zwembad wil sluiten.

'Als ik de wethouder een klein beetje ken, gaan we nu toewerken naar een nieuwe soort exploitatie met daarin een vitaliteitscentrum. Dat willen we koppelen aan het zwembad, zodat dat zal bijdragen aan de exploitatie van De Hoorn,' zegt Pielstroom. 

Onderdeel van vitaliteitscentrum

Wethouder Schotanus spreekt ook over het toewerken naar een nieuw soort exploitatie. 'Rond De Hoorn zijn we bezig met het realiseren van een vitaliteitscentrum waar het zwemgedeelte onderdeel van uitmaakt.'

'Ik verwacht dat dat er op termijn toe gaat leiden dat het zwembad er niet meer is als De Hoorn, maar als onderdeel van dat vitaliteitscentrum waarin mensen terechtkunnen voor hun eerstelijnszorg,' zegt de wethouder. 

Lees ook: Hierop gaat de gemeente tientallen miljoenen euro’s bezuinigen