Gevolgen voor je portemonnee: wat verandert er vanaf 1 juli?

Foto ter illustratie Foto: Pixabay

REGIO - Vanaf 1 juli is het weer zo ver en treedt er nieuwe wet- en regelgeving in werking. Daardoor verandert er van alles en nog wat: van dieren die niet langer toegestaan om te houden als huisdieren tot dopjes die verplicht aan plastic flesjes moeten vastzitten. Ook de hoogte van het minimumloon en de uitkeringen stijgt, maar tegelijkertijd worden ook (sociale) huurwoningen duurder. Wat verandert er voor jou? De twaalf belangrijkste veranderingen op een rijtje.

1. Minimumloon stijgt, net als uitkeringen

Er geldt voor werkenden ouder dan 21 jaar per 1 januari een wettelijk minimum uurloon. Vanaf 1 januari was het minimumloon 13,27 euro per uur. Dat stijgt per 1 juli naar 13,68 euro oftewel een verhoging van 3,1 procent. Aanvankelijk was het plan om de minimumlonen nog eens met 1,2 procent extra te verhogen, maar dat voorstel haalde geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Door de stijging van het minimumloon gaan ook alle uitkeringen omhoog. Dat komt omdat deze gekoppeld zijn aan het minimumloon. De stijging geldt voor bijvoorbeeld toeslagen, maar ook de ziektewet, de WAO en de AOW. Een volledige lijst vind je hier.

2. Variabele energiecontracten goedkoper

Mensen met een variabel energiecontract kunnen 1 juli opgewekt tegemoetzien, want de tarieven zullen dalen. Het is wettelijk bepaald dat leveranciers hun actuele stroom- en gasprijzen op zowel 1 januari als 1 juli mogen wijzigen. Voor mensen die een flexibel contract hebben is dat op dit moment goed nieuws. Door een dalende gasprijs worden de kosten voor gas voor de consument bijna 10 procent lager.

Maar niet alleen gas wordt goedkoper. Hetzelfde geldt voor stroom. Zo liet Essent eerder weten dat het stroomtarief met 35 procent daalt. Ook andere grote aanbieders zoals Vattenfall, Eneco en Budget Energie verlagen hun prijzen per 1 juli. Let wel op: de tarieven zijn nog altijd hoger dan het niveau waar de energieprijzen vóór de oorlog in Oekraïne begon (februari 2022).

3. Huren wordt duurder

Per 1 juli staat het verhuurders in het sociale huurwoningensegment vrij om de huur te verhogen met maximaal 5,8 procent wanneer de kale huur 300 euro of meer per maand bedraagt. Betaal je een kale huur van lager dan 300 euro? Dan is de verhoging maximaal 25 euro. Deze huurverhoging is niet inkomensafhankelijk.

Mensen met een hoger inkomen gaan naar rato meer betalen. De verhuurder kan dan afhankelijk van het inkomen van de huurder een verhoging van 50 tot 100 euro toepassen. De precieze regels voor de verschillende hoogtes van inkomens vind je hier.

Niet alleen kunnen de huren voor sociale huurwoningen per 1 juli hoger uitvallen, ook verhuurders van kamers, woonwagens en standplaatsen mogen vanaf dan hun huursom met maximaal 5,8 procent verhogen. Hierbij is het inkomen niet van belang. Voor vrijesectorwoningen mag de huur met maximaal 5,5 procent toenemen. Dat geldt ook voor woonboten.

4. Dopjes moeten vastzitten aan plastic flessen

Het is dan wel niet 1 juli, maar met een ingangsdatum van 3 juli haalt ook het volgende dit overzicht: vanaf dat moment zijn fabrikanten van dranken verplicht dat doppen vastzitten aan plasticverpakkingen. Deze regel moet ervoor zorgen dat er minder zwerfafval op straat komt te liggen en ook de dop gerecycled wordt. Doordat de dop vast zit aan de verpakking, denkt men dat deze minder snel op straat of in de natuur terechtkomt.

5. Postzegels worden duurder

Het huidige tarief voor een postzegel ligt op 1,09 euro, maar dat stijgt per 1 juli naar 1,14 euro. PostNL neemt deze maatregel omdat het naar eigen zeggen te maken heeft met stijgende kosten. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte het bedrijf immers een verlies van 8 miljoen euro.

Ook een brief versturen naar het buitenland wordt duurder. Dat is nu nog 1,75 euro, maar wordt per 1 juli 1,80 euro. Mensen die pakketten versturen, kunnen opgelucht ademhalen: de prijs voor het versturen van gewone pakketten blijft ook na 1 juli gelijk.

6. Kinderbijslag voor kinderen met extra zorg verdubbeld

Ouders die een kind hebben met een Wet langdurige zorg (Wlz)-indicatie zien de kinderbijslag voor hun kroost per 1 juli verdubbeld worden. Deze verhoging wordt automatisch verwerkt. Dubbele kinderbijslag niet aangevraagd? Met een terugwerkende kracht van zes maanden is het mogelijk om dit aan te vragen.

Op dit moment is de kinderbijslag voor kinderen tot en met 5 jaar 279,49 euro, tussen de 6 en 11 jaar krijg je nu 339,38 euro en voor kroost tot en met 17 jaar is dat 399,27 euro.

7. Lijst met huis- en hobbydieren

Vanaf 1 juli treedt een nieuwe lijst met toegestane huis- en hobbydieren in werking. Op deze lijst wordt gespecificeerd welke dieren gehouden mogen worden, gebaseerd op criteria zoals welzijn, gezondheid en veiligheid van zowel dieren als mensen. Eigenaren van dieren die niet op de lijst staan, mogen deze ook na 1 juli houden tot de dieren overlijden. Deze dieren mogen niet meer gefokt worden.

Tot de lijst met verboden dieren behoren onder meer de serval, de Russische dwerghamster, gordeldieren en otters. De nieuwe wet heeft als doel dierenmishandeling en -verwaarlozing te verminderen en verantwoord huisdierenbezit te bevorderen. Mensen moeten zich goed informeren over welke dieren zijn toegestaan om onverwachte kosten en juridische problemen te voorkomen.

8. Kosten voor internet- en tv-abonnementen stijgen

Televisie- en internetaanbieders verhogen ook op 1 juli van dit jaar hun prijzen. Ziggo zegt een inflatiecorrectie van 2,5 procent toe te passen, wat omgerekend neerkomt op een stijging van 1 euro per maand voor internet, 0,50 euro per maand voor tv en 0,50 euro per maand voor vast bellen.

KPN verhoogt zijn tarieven met 3,8 procent. Dat komt er op neer dat internetgebruikers tussen de 1,62 euro en 2 euro per maand meer gaan betalen. Ook vast bellen wordt duurder bij KPN (van klanten vóór 1 april). Al is die verhoging klein: van 0,15 euro per gesprek naar 0,155 euro per gesprek.

9. Vrachtwagenrijbewijs wordt verplicht voor elektrische bedrijfswagens

Op dit moment kun je een zogeheten jonge elektrische bestelwagen tussen de 3500 en 4250 kilo besturen met een rijbewijs B, maar per 1 juli mag dit niet meer. Vanaf die datum heb je een rijbewijs C1 nodig om zo'n bedrijfswagen te besturen. Er geldt een uitzondering: is de bestelwagen vóór 1 oktober 2023 op naam gezet of besteld, geldt een vrijstelling en mag je toch met een rijbewijs B blijven rijden.

10. Nieuwe wet aanpak seksuele misdrijven gaat in

Per 1 juli geldt de nieuwe wet aanpak seksuele misdrijven. Op die manier moeten slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag beter worden beschermd. Zo kunnen slachtoffers onder meer makkelijker aangifte doen van verkrachting en aanranding. Ook wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar. Dat geldt voor zowel gebeurtenissen op straat als intimidatie online, zoals openbare websites en social media.

11. Geen sigaretten meer in de supermarkt

Een pakje sigaretten halen bij de supermarkt? Dat kan vanaf aanstaande maandag niet meer. Supermarkten en avondwinkels mogen per 1 juli geen sigaretten, shag en vapes meer verkopen.

12. Tijdelijke huurverhogingen aan banden

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet vaste huurcontracten. Een nieuwe huurder krijgt vanaf dat moment meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Een verhuurder mag een huurder dan dus niet meer een huurcontract van bepaalde duur aanbieden. Alleen voor specifieke groepen blijft een huurcontract van bepaalde duur mogelijk. Denk daarbij aan studenten die voor studie in een andere plaats moeten wonen.