Grote zonnevelden: gemeente vraagt mening van inwoners

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Alphen aan den Rijn wil duidelijke voorwaarden opstellen voor de aanleg van grote zonnevelden. Als er eenmaal kaders zijn, is het voor aanvragers en omwonenden meteen duidelijk wat wel en niet mag. Dat zegt wethouder Gert van den Ham (duurzaamheid).

De aanleg van grote zonnevelden is op dit moment lastig, vooral omdat de vergunningsaanvraag ingewikkeld is. Om dit eenvoudiger te maken, moeten regels worden opgesteld. Dan weet een initiatiefnemer vooraf aan welke voorwaarden een zonneveld moet voldoen. De gemeente kan dan veel beter de helpende hand bieden bij de ontwikkeling. Bovendien zijn dan ook de belangen en zorgen van inwoners meegenomen.

Voordat het beleid door de Alphense gemeenteraad wordt goedgekeurd, mogen inwoners en organisaties meepraten. Bij dit participatieproces worden zoveel mogelijk mensen betrokken. Er worden drie bijeenkomsten gehouden waarbij iedereen mee kan praten: in oktober van dit jaar, vlak voor of na de kerst en in april van volgend jaar. Het complete traject loopt tot juni 2025.

Jeugd mag ook meepraten

Daarnaast zijn er in dezelfde periode klankbordgroepen waarin onder meer wordt gesproken over hoe zonnevelden mogen worden ingericht en wie wat betaald. Ook mogen dorpsoverleggen, natuur- en milieuorganisaties en ontwikkelaars van zonnevelden hun zegje doen. ‘Het is de bedoeling dat we ook de jeugd tussen 12 en 18 jaar om hun mening vragen.’

Op dit moment wordt nog de voorkeur gegeven aan het vol leggen van daken met zonnepanelen. Maar dat is onvoldoende, zegt wethouder Van den Ham (D66). ‘Er is meer nodig om aan de vraag naar energie te voldoen.’ 

Naast de aanleg van zonnevelden in de hele gemeente wordt ook naar de mening van Alphenaren gevraagd over de aanleg van duurzame energie langs de N11 en de A4. Hier loopt een onderzoek naar (project OER) op grond van de Rijksoverheid.

Bijna afgerond groot zonneveld

Een grootschalig project dat vrijwel is afgerond, is het zonneveld naast tuincentrum De Bosrand. ‘Dit wordt na de zomer in gebruik genomen. Het zonneveld is ongeveer 3,8 hectare groot, dat is ongeveer zeven voetbalvelden.’ Het is overigens niet alleen belangrijk hoe groot een zonneveld is, maar ook dat er effectievere apparatuur wordt gebruikt. Oftewel: met minder grote velden, meer opbrengst.

Lees ook: Staat de gemeente Alphen binnenkort vol met zonnevelden?