Hoofdconducteur Priscilla loopt 521 kilometer langs stations om aandacht te vragen voor geweld tegen NS-personeel

ALPHEN AAN DEN RIJN – Hoofdconducteur Priscilla loopt door heel Nederland van station naar station om aandacht te vragen voor geweld tegen NS-personeel. Op vrijdag 12 juli maakte ze ook de tocht van station Gouda naar station Alphen aan den Rijn. Met haar actie #Agressiespoortniet hoopt ze de politiek wakker te schudden.

Ze begon de wandeltocht om half 6 's ochtends vanaf station Gouda naar station Alphen en kwam om 10 uur 's ochtends aan. Op 24 juni begon hoofdconducteur Priscilla een tocht van 521 kilometer door het hele land heen, een halve kilometer voor elk agressie-incident bij de NS in 2023.

Dagelijkse praktijken

Naast dat haar collega’s regelmatig te maken hebben met agressie en geweld, heeft Priscilla er zelf ook behoorlijk mee te maken gehad. ‘Agressie begint natuurlijk met intimidatie en een grote mond. Dat zijn dagelijkse praktijken. Ik ben ook een keer fysiek gewond geraakt, toen heb ik mijn pols en hand gekneusd. Dat is maar een klein deel van het hele verhaal. Er zijn collega’s die door dit soort incidenten maanden of zelfs langer gewond en/of met trauma’s thuiszitten, en zelfs moeten stoppen met het werk’, vertelt Priscilla. ‘Dat moet gewoon stoppen.’

‘Vaak zijn conducteurs als eenling verantwoordelijk voor honderden passagiers, wat ze kwetsbaar maakt. Alleen bij risicotrajecten hebben we twee mensen in de trein. Maar het is van te voren nooit te voorspelen.’

Ondanks de agressie en het geweld waarmee Priscilla en haar medepersoneel mee te maken krijgen, denkt ze er niet over na om te stoppen bij de NS. ‘Gelukkig zijn er veel meer lieve reizigers dan de groep die ons lastigvalt en belaagd. Daarvoor doe ik het. Ik zeg altijd: ‘Ik heb de mooiste baan ter wereld’. Maar dat moet wel zo blijven.’

Zware gevolgen

Met de actie wil Priscilla de Nederlandse politiek wakker schudden. ‘Ik wil dat ze niet langer alleen praten over maatregelen, maar nu echt daadwerkelijk stappen gaan zetten.’ Een van de oplossingen die de hoofdconducteur ziet is de beveilings- en servicemedewerkers de bevoegdheden geven om in bepaalde registers te kunnen en daarmee bepaalde mensen te kunnen identificeren, zodat ze escalatie kunnen voorkomen.

‘Ik wil dat we alle koppen bij elkaar steken: De politici en alle vervoerders en misschien zelfs de zorg, de politie, de gemeenten en de provincies, om dit probleem samen aan te pakken’, vertelt Priscilla. ‘We zijn nu allemaal onze eigen straten aan het vegen, maar dat werkt niet.’

Wapens wil de hoofdconductrice niet. ‘Daar zijn we niet voor in het veld,’ vertelt ze. Wel is ze benieuwd naar de uitslag van een proef met bodycams op conducteurs van de NS. ‘Bij een incident moet er namelijk altijd aanvullend bewijs zijn, zoals camerabeelden of getuigen. ‘En dat is moeilijk’, vertelt ze.

Ook ziet Priscilla graag dat de rechterlijke macht straffen gaat opleggen die gepast zijn. ‘Nu komt het vaak voor dat daders er van af komen met een voorwaardelijk straf of taakstraf, terwijl mijn collega’s maanden thuis zitten. Dan zijn de gevolgen voor je collega’s groter dan de straf die de dader krijgt. Er zijn voorbeelden van collega’s die PTSS hebben opgelopen, wat je de rest van je leven hebt. Ik zeg niet dat daders levenslang moeten krijgen, maar er moeten wel echte consequenties aanhangen.

Steun

Gisteren had de hoofdconducteur Wouter Koolmees, directeur van de NS, aan de telefoon. ‘Hij had graag een stukje meegelopen, maar door begrijpelijke privéomstandigheden is dat hem niet gelukt. Eelco van Asch, operationeel directeur bij de NS, heeft me al vrij bij het begin van mijn reis gebeld om te zeggen dat hij mij steunt. Hij loopt het laatste stuk van mijn reis mee richting Den Haag.

Eelco van Asch is niet de enige die meeloopt tijdens de laatste etappe van 14 juli. Vakbond FNV spoor heeft collega’s opgeroepen om het allerlaatste stuk van station Den Haag Mariahoeve naar Den Haag CS mee te lopen.

Priscilla kijkt met veel blijdschap en emotie terug op de afgelopen weken. ‘Het voelde een beetje als vakantie in mijn eigen land. Ik ben op plekken geweest waar ik anders nooit zou zijn gekomen. Ik heb met collega’s gepraat en heb mooie verhalen gehoord van mensen die met me praten op mijn route. Er zijn mensen bij wie ik heb geslapen, dat waren collega’s, maar ook onbekenden die mij volgden op Facebook of X. Dat is de mooie kant van Nederland. Dus ik hoop dat met deze positieve inzet de uitkomst ook positief zal zijn. Want daarvoor doe je het.’

Lees ook: Openbaar vervoer protesteerde tegen geweld en stond stil

Hieronder is het interview met Priscilla van Barlingen te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.