Hoogwater: sloot overstroomt en weg staat blank, noodpomp geplaatst

Via de gele buis boven de weg wordt het water weggepompt Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De sloot tussen Golfclub Zeegersloot en de Alphense Westkanaalweg houdt het niet meer. Het water staat zo hoog dat de sloot buiten de oevers is getreden.

Een noodpomp, over de weg heen, moet ervoor zorgen dat het water wordt afgevoerd naar het naastgelegen Aarkanaal. De pomp moet ervoor zorgen dat het water niet nog verder stijgt. Het peil daalt namelijk niet.

Ook het gras en de weg tussen de sloot en het Aarkanaal staan onder water. Eén rijstrook en het fietspad zijn afgesloten. Tijdelijk geplaatste stoplichten regelen het verkeer.

Zandstranden ondergelopen

Het water in het Aarkanaal, Gouwe, Oude Rijn en Heimanswetering staat hoog. Maar niet zo hoog dat kades en huizen dreigen onder te lopen. Er is nog een marge van enkele tientallen centimeters.

Elk zandstrand van de Zegerplas staat voor een groot gedeelte onder water. In honderden sloten en beekjes staat het water ook tot ongeveer de rand, maar zonder gemelde problemen.

Dezelfde problemen als in oost- en zuid-Nederland?

In het oosten en zuiden van ons land is het alle hens aan dek vanwege hoogwater als gevolg van regenval en smeltwater vanuit de Alpen. In onze regio wordt het kritieke punt niet gehaald, zegt Hoogheemraadschap van Rijnland.

'Dat komt onder andere doordat wij hier geen grote rivieren hebben die vrij stromen door het gebied. De Oude Rijn is weliswaar een vertakking van de grote rivier de Rijn, maar staat niet rechtstreeks in verbinding met die rivier en is onderdeel van ons eigen watersysteem. Daardoor kunnen wij het waterpeil in de Oude Rijn beter aansturen', verklaart een woordvoerder van het hoogheemraadschap.

'Tegen de tijd dat het water ons gebied binnenkomt is het waterpeil bovendien al behoorlijk gezakt, door de route die het water heeft afgelegd door ons land', luidt het vervolg. 'Tot slot kunnen wij overtollig water afvoeren op zee en op het Noordzee kanaal in plaats van op de rivieren. De meeste andere waterschappen kunnen dat niet.'

Lees ook: Rijnland: hoogwater zorgt in onze regio nog niet voor problemen