Huizenprijzen stijgen landelijk tot recordhoogte, ook in Alphen: 15,9 procent meer dan vorig jaar

Foto ter illustratie Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De verkoopprijs van huizen zijn landelijk tot een recordhoogte van gemiddeld 468.000 euro gestegen in het tweede kwartaal van 2024, meldt de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Dat is 13,6 procent meer dan vorig jaar.

Wie in de regio Oost-Zuid-Holland een huis wil kopen, waar onder andere de gemeente Alphen aan den Rijn onder valt, mag fors meer gaan betalen. De huizenprijzen zijn enorm gestegen: 15,9 procent hoger ten opzichte van 2023. De gemiddelde verkoopprijs ligt hier nu op ongeveer 464.000 euro. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kostten huizen vorig jaar gemiddeld ‘nog maar’ 401.474 euro.

Overbieden het nieuwe normaal

Een opvallende trend in de regio is dat van alle verkochte huizen zo’n 72 procent boven de vraagprijs verkocht zijn. En dat is al jaren een trend, er is namelijk veel krapte op de markt. De stijgende vraagprijs heeft er onder andere voor gezorgd dat minder mensen bereid zijn om in deze tijd een huis te kopen. De ontwikkeling van het aantal verkopen in Oost-Zuid-Holland duidt aan dat er minder huizen gekocht worden: -0,3 procent.

Ook landelijk is er een stijgende vraag naar woningen. In het tweede kwartaal zijn er drie procent meer huizen verkocht, terwijl er negen procent minder huizen werden aangeboden ten opzichte van 2023.

In totaal zijn er in de gemeente Alphen aan den Rijn in het tweede kwartaal negen nieuwe woningen bijgekomen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de laatste peiling van de gemeente zelf. 

Lees ook: Campers en caravans nog altijd populair in Alphen aan den Rijn: ‘Coronatijd was gunstig’