Kick Out Zwarte Piet verstoort raadsvergadering, politie ingeschakeld

Foto: Hans van den Akker
Foto: Hans van den Akker

ALPHEN AAN DEN RIJN - Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben donderdagavond actie gevoerd bij de Alphense gemeenteraad. Daardoor is de vergadering tijdelijk stilgelegd. De groep van dertien betogers verliet na bijna een uur op verzoek van de politie het gemeentehuis.

De raadsvergadering was amper tien minuten bezig, toen één van de demonstranten met luide stem riep: 'Beste volksvertegenwoordigers, dit is een vreedzame actie van Kick Out Zwarte Piet.' Op dat moment was raadslid Ank de Groot (RijnGouweLokaal) aan het woord. 'Jezus, ga weg', reageerde zij geschrokken.

Direct schorste burgemeester Liesbeth Spies (CDA) 'voor enkele ogenblikken' de vergadering. De actiegroep verplaatste zich naar het midden van de raadszaal met een groot spandoek. Daarop stonden de woorden 'herdenkingsjaar', 'slavernijverleden' en 'geen Zwarte Piet in Alphen a/d Rijn'. Ook scandeerden de actievoerders 'Kick Out Zwarte Piet'.

'Inclusieve gemeente'

Na ruim een halfuur deed burgemeester Spies een poging om de vergadering te heropenen. Ze stond achter het spreekgestoelte, aangezien ze vanaf de voorzittersstoel geen oogcontact zei te kunnen maken met de vergaderende politici. 'Dat wordt mij onmogelijk gemaakt', stelde ze. Vervolgens richtte ze zich tot de demonstranten.

'Ik hecht eraan te benadrukken dat Alphen aan den Rijn een inclusieve gemeente is, waarin we vinden dat iedereen er mag zijn zoals hij of zij wil zijn. We hebben jullie protest goed gehoord.' KOZP eiste dat Spies ter plaatse een convenant zou ondertekenen, maar dat noemde de burgemeester 'volstrekt misplaatst'.

Aan het eind van haar korte speech verzocht Spies iedereen die niet betrokken was bij KOZP de zaal te verlaten, omdat ze de politie had gevraagd om de demontranten te verplaatsen. Een klein uur na het onderbreken van de vergadering verlieten de betogers het gemeentehuis. Dat deden ze in overleg met de aanwezige politieagenten. Niet lang daarna is de raadsvergadering hervat.

Lees ook: Dorpen verbannen Zwarte Piet na dreiging met demonstraties: ‘Hou je niet meer tegen’