‘Kickstart’ in Rijnhaven: 48 koopwoningen verkocht aan starters

Rijnhaven Foto: Michel Looyenstein

ALPHEN AAN DEN RIJN – In de Rijnhaven zijn met het project Kickstart-Alphen 48 woningen gerealiseerd voor starters. ‘Deze pilot zorgt ervoor dat de woningen betaalbaar zijn voor starters. Die vallen nu soms nog buiten de boot’, vertelt wethouder Gerard van As.

De prijzen van het grootste gedeelte van de appartementen liggen onder de 250.000 euro. In de afgelopen jaren zijn in dit betreffende segment nauwelijks woningen gebouwd en daardoor is er een grote behoefte aan. Voor de woningen is gebruikgemaakt van een erfpachtconstructie, waardoor de goedkopere vraagprijs mogelijk is.

80 procent van de kopers uit gemeente

‘De pilot was een groot succes, want binnen één week hadden 262 geïnteresseerden zich gemeld voor de 48 koopwoningen’, zegt Van As. ‘Het is ook mooi dat meer dan 80 procent van de kopers afkomstig is uit onze gemeente.’ Een vereiste voor de pilot was dat de deelnemers starters zijn die in de gemeente wonen of een cruciaal beroep in de gemeente beoefenen, zoals in de zorg, het onderwijs of bij de politie.

‘De ontwikkelaar van het project wil graag nog een zelfde pilot realiseren in de gemeente. Binnenkort zullen we hierover verkennende gesprekken starten met de ontwikkelaar’, aldus de wethouder.

Zaak bedrijven Rijnhaven-Oost

Afgelopen week werd bekend dat de bedrijven Van der Waal en Van der Bijl na jarenlang getouwtrek moeten vertrekken uit Rijnhaven-Oost om plaats te maken voor woningbouw. De Raad van State heeft dat besluit genomen en maakt daarmee een einde aan de zaak over onteigening van de twee bedrijven. De Raad van State heeft de gemeente Alphen aan den Rijn in het gelijk gesteld.

‘We zijn nog in gesprek met de bedrijven en hopen er samen uit te komen, maar door de uitspraak van de Raad van State hebben we nu een stok achter de deur’, legt Van As uit. ‘Nu is de gemeente niet meer verplicht en verantwoordelijk om een nieuwe locatie te vinden voor de bedrijven.’