Komst van wooncomplex voor werkende jongeren in Scheepjeskerk in zicht: ‘Grote behoefte aan jongerenhuisvesting’

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De komst van een nieuw wooncomplex voor jongeren bij de Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk komt steeds dichterbij. Er komt een wooncomplex voor werkende jongeren in de Groenendijk, zodat die groep op eigen benen kan gaan staan in het dorp waar zij zijn opgegroeid. In november hoopt men te starten met de bouwwerkzaamheden en aan het begin van de zomer in 2025 verwacht men de eerste negen appartementen gereed te hebben.

Sinds 7 augustus is de Pastorie met tuin officieel eigendom van de Stichting Scheepjeskerk en op 30 augustus zijn de handtekeningen gezet voor de aankoop van de Scheepjeskerk. Zo blijft ‘het ensemble’ bij elkaar en kan het een nieuwe sociale functie krijgen voor de gemeenschap van de Groenendijk en omgeving. 'We hebben hier als stichting Scheepjeskerk achttien jaar lang voor gestreden en nu is het eindelijk zover. We hebben de kerk gered en kunnen aan de slag met een nieuwe bestemming voor de pastorie', verzucht bestuurslid Hans Arentsen opgelucht.

In je eigen dorp kunnen blijven wonen

'De pastorie staat inmiddels al zo’n veertien jaar leeg op een enkele periode anti-kraak verhuur na', vertelt Nico Wesselingh. 'We hebben al lang het plan om er jongerenhuisvesting van te maken, want daaraan is grote behoefte in de Groenendijk. Voor jongeren is het vrijwel onmogelijk om in hun eigen dorp een starterswoning te vinden, waardoor ze gedwongen worden om óf bij hun ouders te blijven wonen, óf naar elders te verhuizen, weg van hun vriendenkring.'

Voor die groep wil de stichting graag wat betekenen. 'We zijn erover in gesprek gegaan met de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) uit Leiden. Die onderkennen ook de huisvestingsproblematiek in de dorpen en willen graag met ons samenwerken. Zij hebben zo’n 1.000 appartementen in Leiden en dit worden de eerste elders. Ze zijn inmiddels ook al met andere dorpen in de regio in gesprek. SWHJ heeft geen winstoogmerk en biedt vanuit een sociaal perspectief betaalbare woningen aan', aldus Wesselingh.

Betaalbaarheid via sociaal huren is volgens Wesselingh ook belangrijk vanwege een andere reden: 'De bewoners moeten na maximaal zeven jaar de volgende stap kunnen maken op de woningmarkt. Gemiddeld blijven de jongeren vier tot vijf jaar bij de SHWJ wonen voordat ze doorstromen. Op die manier komen er per jaar minimaal vier tot vijf appartementen vrij. De verhuur van de appartementen loopt straks via de SHWJ. We hebben met hen afgesproken dat kandidaten uit de omgeving voorkeur hebben bij plaatsing.'

Bouw in twee fases

In de eerste fase wordt de pastorie verbouwd tot negen appartementen van 25 tot 40 vierkante meter vloeroppervlakte. Daarvoor is al een vergunning verleend, waardoor het mogelijk is om nog dit jaar te starten. Voor de tweede fase is een ontwerp gemaakt dat nog wel aangepast en getoetst moet worden. Daarin zijn zestien appartementen over vier verdiepingen voorzien. 

De gebouwen worden volledig geïsoleerd en gasloos opgeleverd, waarmee ook de energiekosten laag kunnen blijven. Het idee is om oud- en nieuwbouw via een transparant trappenhuis met elkaar te verbinden. Voor de gebouwen blijft een grote tuin voor algemeen gebruik beschikbaar.

Wat gebeurt er met de kerk?

Trudy Tijssen heeft als bestuurslid haar aandacht vooral gericht op de toekomst van het kerkgebouw. 'We nemen in het komende jaar de tijd om te bekijken hoe we het gebruik van de kerk gaan invullen. We moeten ook onze plek gaan bepalen te midden van andere voorzieningen in de buurt, zoals de Brugkerk, buurthuizen als Pleyn68 en De Som en Jeu de Boer. In de tussentijd kan men de kerk, de kapel en de vergaderruimte al wel huren.'

'Zo houdt de gemeente er binnenkort een informatiebijeenkomst over het nieuwe elektriciteitsstation in Hazerswoude-Rijndijk, blijft het Bernarduskoor in de kapel repeteren en wordt de Rijnzaal gebruikt voor vergaderingen. Leuk om te vertellen is dat in de Jeugdvakantieweek hier een spooktocht is georganiseerd. Heel spannend zo’n tocht voor ongeveer 100 kinderen door de pastorie, rondom de kerk en in de tuin met veel spinnenwebben, kaarslicht en spookgeluiden. Het zijn natuurlijk wel onze toekomstige klanten', vertelt Trudy met een brede lach.  

De kerk zal zoals ook nu al gebeurd grotendeels worden onderhouden door vrijwilligers. De kosten van het onderhoud kunnen worden gedekt uit huuropbrengsten van de kerk en de appartementen.

Informatiebijeenkomst in oktober

Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de bouwplannen (inloop vanaf 19.15 uur). De directeur van de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren en de architect geven een toelichting op de plannen. Daarna kan iedereen de tekeningen bekijken en zich nader laten informeren over dit woonproject voor werkende jongeren.

Lees ook: Scheepjeskerk heeft deuren gesloten: ‘Moeten niet de hele historie in de verkoop doen’