Laboratoriumproblemen leggen Alrijne Ziekenhuis plat: Inspectie wil evaluatie

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN / REGIO - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt problemen met het laboratorium van het Alrijne Ziekenhuis nauwgezet in de gaten en wil een evaluatie van de gang van zaken 'om van de situatie te leren'. Door een overgang van het lab naar het commerciële Eurofins viel begin deze maand nagenoeg al het laboratoriumwerk van het ziekenhuis stil. De spoedeisende hulp moest sluiten, geboortezorg stopte, bloedprikpunten sloten de deuren en andere ziekenhuizen moesten bijspringen. Alrijne en Eurofins weigeren te zeggen wat er aan de hand is.

Eurofins nam op 1 juli alle laboratoriumtaken van het ziekenhuis over. Het internationaal opererende commerciële laboratoriumbedrijf had eerder een aanbesteding gewonnen, ze waren de goedkoopste. Maar al direct op 1 juli bleek dat ze de beloften niet waar konden maken. Het lab viel nagenoeg stil, met alle gevolgen van dien voor de zorg in Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Leiden.

Operaties konden door de problemen niet doorgaan, bevallingen moesten ergens ander gebeuren, de spoedeisende hulp ging dicht en niemand kon meer terecht voor bloedonderzoek in de drie prikpunten van Alrijne. Na een week, op 9 juli, informeerde het Alrijne Ziekenhuis de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Inmiddels was ook ROAZ-West ingelicht. Dit samenwerkingsverband van ziekenhuizen kijkt hoe de acute zorg gegarandeerd kan worden. Vanuit ROAZ werden alternatieven geregeld. Vooral het LUMC sprong bij.

Beoordeling bloed

Zo moesten patiënten die normaal naar de spoedeisende hulp in het Alrijne ziekenhuis kwamen, naar andere ziekenhuizen uitwijken en het Leids Universitair Medisch Centrum stelde ook laboratoriumcapaciteit ter beschikking. 'We hebben geen personeel geleverd, maar doen wel bloedbeoordelingen', zegt een woordvoerder. Dat betekent dat zij dus het bloed bekeken dat afgenomen werd, omdat dat in Alrijne zelf niet kon.

Daar ontstond ook meteen een ander probleem want de computersystemen van Alrijne en LUMC praten niet met elkaar. In het LUMC moesten dus alle gegeven worden ingevoerd in een ander systeem zodat de artsen in Leiderdorp ze konden zien. Deze noodgrepen zorgden ervoor dat de continuïteit van de zorg gegarandeerd kon blijven. 'Een deadline of anderszins ingrijpen door de inspectie is daarom niet aan de orde geweest', zegt een woordvoerder van de Inspectie.

Oorzaak problemen onbekend

Zowel het Alrijne Ziekenhuis als Eurofins weigeren te zeggen wat er aan de hand is in het laboratorium in Leiderdorp. Beiden verwijzen naar de website van het Alrijne. Wel is bekend dat Eurofins een slecht imago heeft als het gaat om het opstarten van nieuwe laboratoria. Zo lukte het in coronatijd maanden later dan gepland om een met veel tam tam aangekondigd lab in Rijswijk operationeel te krijgen. Hierdoor konden tienduizenden coronatests alleen met vertraging worden beoordeeld.

In Brabant ontstonden grote problemen toen Eurofins in 2022 het laboratorium Pamm overnam. Pamm werkte voor enkele grote ziekenhuizen in de regio Eindhoven, maar na de overname viel dit lab, net als in Leiderdorp, volledig stil. Het personeel was namelijk opgestapt. In het Brabantse laboratorium moest toen personeel van het UMC Maastricht bijspringen om de zorg te garanderen.

Eurofins leurt bij andere labs voor personeel

Het is inmiddels duidelijk dat ook het lab in Leiderdorp te kampen heeft met een flink personeelsprobleem. Los van een forse hoeveelheid vacatures op de website van Eurofins voor 'Leiderdorp', klopt het bedrijf ook bij concurrenten aan voor personeel. Hen wordt gevraagd of ze in ieder geval tijdelijk mensen kunnen leveren om het laboratorium in Alrijne te bedienen. Eurofins wil hier verder niet op ingaan.

Het Alrijne Ziekenhuis zegt dat er 'forse aanloopproblemen' zijn geweest. Inmiddels is het grootste deel van de acute zorg weer open, laat een woordvoerder weten. De steun van het LUMC bij de bloedbeoordelingen zou niet meer nodig zijn. Een woordvoerder wil niet ingaan op de vraag wat de gevolgen van de 'opstartproblemen' zijn voor Eurofins. 'Op de juridische aspecten hiervan kunnen wij natuurlijk niet ingaan', aldus de zegsvrouw.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft ook haar licht opgestoken bij Eurofins naar aanleiding van de problemen. Maar een woordvoerder benadrukt dat in dit geval het Alrijne Ziekenhuis verantwoordelijk blijft voor het leveren van goede en veilige zorg.

Lees ook: Afdelingen acute zorg Alrijne Ziekenhuis tijdelijk gesloten, nu weer gefaseerd open