Nieuwe Sloot slaakt noodkreet om nieuwbouwplannen: ‘Terug naar de tekentafel’

Foto: Google Maps / Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het plan om Tennis- en Squashcentrum Nieuwe Sloot te vernieuwen en tegelijkertijd woningen te realiseren op die locatie krijgt steeds meer vorm. Vorige week werd er gesproken over de zogeheten totaalontwikkeling in een raadscommissievergadering. Nieuwe Sloot zelf is totaal niet blij met het plan dat nu op tafel ligt en hoopt dat de gemeenteraad donderdagavond op de rem trapt.

Kort samengevat bestaat het plan uit tien tennisvelden, een rackethal van 4200 vierkante meter, woningen en parkeerplaatsen. Dat houdt in dat de indoor tennisbanen van Nieuwe Sloot verdwijnen, want de rackethal gaat namelijk ruimte bieden aan onder meer squash en padel. Willy Spanjer, voorzitter van Tennisvereniging Nieuwe Sloot, is niet te spreken over de plannen. 'Die zorgen er eigenlijk voor dat er niet meer zoveel ruimte is om te tennissen, waardoor heel veel tennissers niet meer in de nieuwe situatie terecht kunnen komen', aldus Spanjer.

Volgens de vereniging sporten en lessen er op dit moment ongeveer 1250 kinderen, rolstoeltennissers en volwassenen op de binnenbanen van Nieuwe Sloot. Het mogelijk overdekken van twee buitenbanen in de nieuwe situatie, is volgens de vereniging ook geen oplossing. 'Hiermee kan slechts een klein gedeelte van de behoefte aan indoortennis worden vervuld. Het is een illusie dat straks met tien van de thans 26 tennisbanen dezelfde capaciteit geboden kan worden.'

'Beter kijken naar andere alternatieven'

Aanstaande donderdagavond dient de gemeenteraad al dan niet in te stemmen met het plan voor de totaalontwikkeling. Spanjer hoopt dat het gemeentebestuur opnieuw wil kijken naar de opzet van de nieuwe situatie. 'Wat ons betreft: terug naar de tekentafel.'

'Toch nog beter kijken naar andere alternatieven die er wel zijn, waar de gemeente nog niet goed naar heeft gekeken. En opnieuw gaan kijken van: hoe past dat dan allemaal naast het wonen, wat ook een grote wens is', benadrukt Spanjer. Ondergronds parkeren noemt zij als één van de mogelijkheden om het gebied flexibeler in te kunnen delen.

Studio Alphen Politiek

Het onderwerp kwam zondag uitgebreid aan bod in het radioprogramma Studio Alphen Politiek. Daarin sprak presentator Hans van den Akker met Willy Spanjer, voorzitter van Tennisvereniging Nieuwe Sloot. Ook kwamen raadsleden Helma van der Louw (CDA), Raymond Vlieland (VVD) en commissielid Peter Bakker (PvdA) aan het woord.

Beluister hieronder de pocast van Studio Alphen Politiek. Iedere zondag tussen 13.00 en 14.00 uur is Studio Alphen Politiek te beluisteren op radio bij Studio Alphen.