Nieuwe variant coronavirus gaat rond, GGD bereidt zich voor op prikronde najaar

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Mensen in de risicogroep voor het coronavirus kunnen zich vanaf 16 september weer laten vaccineren. Momenteel gaat de FLiRT-variant van het coronavirus rond door Nederland.

Er zijn geen aanwijzingen dat deze subvariant ziekmakender is dan eerdere varianten. Toch kan ook deze versie van het virus goed ziekmakend zijn volgens het RIVM, met mogelijk Long COVID tot gevolg. 60-plussers ontvangen vanaf 27 augustus een uitnodiging door de brievenbus. Kinderen en volwassen onder de 60 jaar die wel binnen de risicogroep vallen, moeten zelf een afspraak bij de GGD maken.

De priklocaties worden uiterlijk op 27 augustus bekend gemaakt. Bewoners van zorginstellingen worden ter plaatse in de instellingen gevaccineerd. Mensen die niet zelfstandig naar een priklocatie kunnen komen, hebben de mogelijkheid een verzoek in te dienen om zich thuis te laten vaccineren.

Meer virusdeeltjes in rioolwater

Het RIVM meet het gemiddeld aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Afgelopen week werd een gemiddelde van 605 (x 100 miljard) deeltjes in de gemeente Alphen aan den Rijn gemeten, gerekend over 100.000 inwoners. Een week eerder was dit nog 845 (x 100 miljard), een maand hiervoor 598 (x 100 miljard).

Het advies van de RIVM is om de algemene adviezen voor het voorkomen van luchtweginfecties op te volgen, zoals thuis blijven bij klachten en hoesten en niezen in de elleboog. De GGD gaat prikken met het mRNA-vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech. Het is tot en met 6 december 2024 mogelijk om de coronaprik te halen.

Lees ook: Nieuw Elan-fractievoorzitter Frans Langerak in De Ochtenshow: ‘Bezuinigingen op zorg moet worden ontlast’