Nieuwe woningbouw op plek van basisschool in Benthuizen, ook parkeren en doodlopende straten aangepakt

De OBS Arnoldus van Os in Benthuizen Foto: Google Maps

BENTHUIZEN – Er moeten nieuwe woningen worden gebouwd op de plek van de OBS Arnoldus van Os. De basisschool gaat verhuizen naar een nieuw gebouw in de Bentwijck. Het oude schoolgebouw aan de Christinastraat wordt na de verhuizing gesloopt en daarvoor in de plaats worden 29 woningen gerealiseerd.

Het plan is om een appartementengebouw met veertien sociale huurwoningen te bouwen. Daarnaast moeten ook nog drie kleinere appartementengebouwen van ieder vijf betaalbare koopwoningen worden aangelegd.

Het gemeentebestuur wil tevens een parkachtige omgeving en een vijver creëren bij de nieuwbouw. ‘We gaan een hele waterpartij toevoegen aan de woningbouw in Benthuizen in de gedachte van klimaatadaptatie’, legt wethouder Relus Breeuwsma (CDA) uit. ‘In de hoek waar de school nu zit, staat de waterafvoer onder druk. Met een park kun je dan een buffer opbouwen en het waterpeil mag daar fluctueren.’

Niet meer achteruit rijden door doodlopende straten

De Irenestraat en Margrietstraat liggen aangrenzend aan de Arnoldus van Os. Deze twee doodlopende straten worden aan elkaar verbonden en opnieuw ingericht. De huidige situatie levert volgens de gemeente momenteel onveilige situaties op, omdat er geen geschikte plekken zijn om te keren en achteruit rijden daarom onvermijdelijk is. De twee straten worden éénrichtingsverkeer en moeten ontsluitingsroutes van het gebied vormen.

De andere ontsluiting komt bij de Christinastraat en de Emmaplaats. Door het nieuwe plan voor beide straten wordt het uitzicht op het park verbeterd. Autoverkeer is uitsluitend toegestaan aan de randen van het plangebied voor de nieuwe woningbouw. Het nieuwe parkje wordt volgens de gemeente nergens door een auto-ontsluiting doorsneden. De paden en wegen binnen het plan zijn alleen bedoeld voor voetgangers. De wandelroute naar het winkelcentrum moet daardoor aantrekkelijker en korter worden voor omwonenden en bezoekers om een veilige situatie te creëren.

Parkeergelegenheid geen houdbare situatie

Er zijn zienswijzen ingediend tegen het plan rondom zorgen over de parkeergelegenheid. De gemeente heeft ook geconstateerd dat het parkeren in de straten niet op de juiste manier is geregeld. Daardoor zijn parkeerplaatsen bedacht op plekken waar dat eigenlijk niet mogelijk is. ‘Ook al gaat het op dit moment gevoelsmatig goed, objectief gezien is dit geen houdbare situatie’, schrijft de gemeente in het bestemmingsplan.

Daarom wil de gemeente van de gelegenheid gebruikmaken om een inrichting van parkeerplaatsen te maken die wel aan de veiligheidsnormen voldoet. In de toekomstige situatie wil de gemeente in totaal 104 parkeerplaatsen voorzien.

Lees ook: Nieuwe naam van basisschool Arnoldus van Os in Benthuizen onthuld