Omwonenden protesteren tegen verkeerssituatie rond nieuw te bouwen buurtje op voetbalveld

Foto: Habeko

HAZERSWOUDE-DORP – De woningbouwplannen op veld 3 van Hazerswoudse Boys stuiten op bezwaren van omwonenden. Het gaat daarbij niet om de bouw door Habeko van de woningen, maar om een onveilige verkeerssituatie. Dit omdat de aanleg van een rotonde in de Gemeneweg op zich laat wachten.

Het leek een ideaal plaatje: de bouw van 64 woningen op het derde veld van de plaatselijke voetbalclub. Het plan Oostvaarderskwartier wordt gerealiseerd door Habeko wonen en het gaat om 58 sociale huurwoningen en 6 vrije sector. Elk dorp heeft heel hard nieuwe woningen nodig, vooral voor starters en senioren, en dit plan voorziet hierin. De nieuwbouw zelf is dan ook geen probleem voor de omwonenden.

De vele protesten, er zijn 68 schriftelijke zienswijzen ingediend, gaan bijna allemaal over de verkeerssituatie die ontstaat als er eenmaal woningen zijn opgeleverd. Dan is er voor de nieuwe bewoners nog geen rotonde met aansluiting op de Gemeneweg, de N209, aangelegd. Hierdoor zal verkeer over het Witte Bruggetje en smalle weggetjes met eenrichtingsverkeer moeten rijden. Dat is nu al niet zonder gevaar, omdat het op sommige momenten relatief druk is door de nabijheid van een school.

Protesten tegen verkeerssituatie

Donderdag 23 september hebben de politieke fracties het bestemmingsplan inclusief wijzigingen besproken. Vooraf hebben verschillende dorpsbewoners hun zienswijze toegelicht. De tendens is eenvoudig: er is weinig bezwaar tegen het woningbouwplan zelf. De protesten gaan over de verkeerssituatie. Er wordt vooral gepleit voor eerst aanleggen van de rotonde in de Gemeneweg, de N209, en daarna pas gaan bouwen.

Tijdens de bespreking door de Alphense politiek blijkt dat veel raads- en commissieleden al eens een kijkje zijn gaan nemen of zelf gewoon in de buurt wonen. Over de hele linie is men het erover eens dat er een ongewenste situatie ontstaat. Deze is echter tijdelijk en woningbouw telt op dit moment zwaarder.

Verkeersmaatregelen

De uitdaging is dat de aanleg van de rotonde een zaak van de provincie Zuid-Holland is en dat de gemeente hier niet over gaat. Wethouder Relus Breeuwsma zegt hierover: ‘De provincie beschouwt de aanleg van de rotonde en de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan als één plan en dit wordt tegelijkertijd uitgevoerd. De rotonde eerder aanleggen zal niet gebeuren.’

Er zijn echter wel andere creatieve deeloplossingen. Zo zal de bouwweg nog een tijd blijven liggen voor zwaar verkeer als de woningen klaar zijn. Een deel van de weg wordt namelijk later gebruikt voor aantakking op de rotonde. Er worden ook bruggetjes, deels, afgesloten voor auto’s. En er wordt gekeken of de situatie rond het beruchte Witte Bruggetje veiliger kan, bijvoorbeeld door het plaatsen van spiegels.

Participatie

Naast de klachten over de verkeerssituatie zijn er ook omwonenden die de participatie niet voldoende vinden. Wethouder Breeuwsma wijst erop dat er met omwonenden veel is gepraat over het project. ‘Maar we zijn het niet altijd eens. Ik kan me de zorgen voorstellen. Er is een toename van het verkeer.’

In de gemeenteraad

De gemeenteraad moet het gewijzigde bestemmingsplan vaststellen. De zal ook gebeuren. Het bestemmingsplan staat als hamerstuk op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 26 september. Het zal daar niet opnieuw worden besproken.

Lees ook: Zo moeten de nieuwe woningen op het Hazerswoudse Boys-veld eruit komen te zien