Opnieuw geen extra geld voor gemeenten om bezuinigingen tegen te gaan

Foto: Eveline Verhoeve

REGIO - Al een langere tijd strijdt een groep raadsleden uit meerdere gemeenten in Nederland tegen de miljardenbezuinigingen op het gemeentebudget. Vanaf 2026 krijgen gemeenten namelijk veel minder geld vanuit het Rijk. Raden in Verzet wil voorkomen dat inwoners meer gemeentelijke belastingen moeten betalen, organisaties minder geld krijgen en ook dat de zorg het flink te verduren krijgt.

Eerdere pogingen om de bezuinigingen terug te draaien liepen allemaal op niets uit. De minister van Binnenlandse Zaken, Judith Uitermark, wil niet meewerken. 'Kort samengevat: dat geld gaat er niet komen', vertelt raadslid Nico de Jong van de gemeente Alphen aan den Rijn in De Ochtendshow van Studio Alphen.

'Deze reactie had ik heel eerlijk gezegd wel verwacht', aldus De Jong. 'In Den Haag zitten ze maar na te denken over hoe je het vertrouwen in de politiek terugkrijgt bij de mensen. Dat gebeurt zeker niet op deze manier.'

Meer taken, minder geld

Naast de bezuinigingen die worden doorgevoerd op het gemeentefonds krijgen de gemeenten wel steeds meer taken. Volgens De Jong kan de gemeente die taken niet meer goed uitvoeren. 'We moeten in gesprek met de overheid om welke taken ze terug gaan nemen van ons.'

In het antwoord van de minister wijst zij naar de erfenis van het kabinet Ritte IV. Tijdens de nieuwe formatie heeft Raden in Verzet duidelijk gemaakt dat volgens hen de bezuinigingen een erg slecht idee zijn. 'Iedereen was op de hoogte van het feit dat de bezuinigingen er aan zaten te komen en dat hebben ze eigenlijk gewoon naast zich neergelegd', baalt het raadslid. 

'Ik zal het bijltje er niet bij neerleggen'

'Ik wil er alles aan gedaan hebben om die bezuinigingen terug te draaien', vertelt De Jong. 'Ik zal altijd tegen die deur blijven schoppen in Den Haag zolang die bezuinigingen er zijn. Ik zal het bijltje er niet bij neerleggen.'

'We doen er alles aan om de bezuinigingen terug te draaien', vervolgt hij. Daarnaast benadrukt hij dat de maatregelen landelijke besluiten zijn, en dat het college en de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn hier verder geen invloed op hebben.

Lees ook: Het definitieve financiële plaatje van gemeente Alphen aan den Rijn

Luister hieronder naar het interview met Nico de Jong. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.