Ouders van vermoorde Luca ‘kunnen niets’ met excuses van verdachte uit Hazerswoude

Foto: Omroep West

HAZERSWOUDE- 'Het spijt me.' De 41-jarige Edgmayr E. zegt het deze maandag wel vier keer in de korte verklaring die hij voorleest in de Haagse rechtbank. De verdachte uit Hazerswoude richt zich rechtstreeks tot de ouders van de 22-jarige Luca uit Voorschoten: 'Het spijt me voor de gebeurtenis, de pijn en uw verdriet.' De ouders van Luca kunnen er niets mee, zegt hun advocaat na afloop.

E. wordt ervan verdacht dat hij in juni van dit jaar Luca heeft doodgestoken in een woning aan de Professor Lorentzlaan in Voorschoten. Het slachtoffer woonde aan de overkant. Wat er precies is gebeurd in het huis bleef maandag, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak, nog onduidelijk.

Verdachte Edgmayr E. werd kort na de steekpartij in verwarde toestand aangehouden in Leiden. Later bleek dat hij al vaker met het Openbaar Ministerie in aanraking is geweest. Luca werd onder grote belangstelling begraven en op zijn voetbalclub herdacht.

Oog in oog met verdachte

Ook voor de zitting van maandag was de publieke belangstelling groot. Voor Luca's ouders was het een zware dag, zo zegt hun advocaat Robbert van der Laan. 'Het is pas vrij recent gebeurd. Voor het eerst oog in oog met de verdachte, met degene die je zoon om het leven heeft gebracht, dat is iets waar de hele familie tegenaan heeft lopen hikken.'

De onverwachte excuses komen daar dan nog bovenop. 'De verdachte sprak van angst. Dan lijkt het er meer op dat dit een verdedigingsstrategie is dan oprechte excuses', zegt Van der Laan. Verdachte E. zei in zijn verklaring dat hij in een benauwde situatie met angst heeft gereageerd.

Voetbalteam

Onder de tientallen vrienden en familieleden ook Luca's teamgenoot en stapmaat Tijmen Korsloot. Het voetbalteam waar de jonge mannen in speelden bij Voorschoten '97 heeft vorige week weer zijn eerste wedstrijd gespeeld.

'We zijn met het hele team als eerste naar het graf gegaan. We waren allemaal nog enthousiast op de parkeerplaats, maar bij het graf was het in één keer stil. Doodstil', zo vertelt Korsloot.

'Voor hem'

Hij vervolgt: 'Toen werd na een tijdje het ijs gebroken, zijn we naar de voetbalclub gegaan en hebben we een topwedstrijd gespeeld. Voor hem. Zo gaan we het hele seizoen in: voor hem.'

Het onderzoek in de zaak is nog niet klaar. De verdachte moet nog psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. Ook wordt hij later deze maand opnieuw verhoord. Op 3 december gaat de zaak verder met een volgende pro-formazitting.

Lees ook: Emotioneel afscheid Luca (22) door ploeggenoten: ‘Hij was echt een topjongen’

Lees ook: 41-jarige man uit Hazerswoude verdacht van dodelijke steekpartij

Lees ook: Verdachte uit Hazerswoude van moord op Luca (22) heeft meer misdrijven gepleegd