Overeenkomst voor 5500 woningen in Gnephoekpolder ligt klaar

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het lange proces om woningen te bouwen in de Gnephoek is weer een stapje dichterbij gekomen. Gemeente Alphen aan den Rijn, provincie Zuid-Holland, regio Holland Rijnland en het Hoogheemraadschap sluiten een overeenkomst voor de bouw van 5500 woningen.

In de bestuursovereenkomst worden afspraken gemaakt over wonen, verkeer, natuur, recreatie, water en bodem. De overeenkomst wordt in oktober officieel ondertekend. Eerst moet het concept door de Alphense gemeenteraad en door Provinciale Staten worden goedgekeurd.

De woningen worden allemaal aan de Rijnzijde en langs de Heimanswetering gebouwd. Tussen de Vrouwgeestpolder en de Gnephoekpolder komt als overgang een nat natuurgebied van ongeveer 60 hectare met veel groen en veel water. In de Gnephoek wordt 60 procent van de woningen betaalbaar, waarvan ongeveer de helft sociale huur. De rest is vrije sector. Deze duurdere woningen moeten de financiering mogelijk maken.

Goede afspraken

De provincie heeft zich lang verzet tegen woningbouw in de Gnephoek. Maar nu zegt gedeputeerde Anne Koning: ‘Met goede afspraken maken we van dit plan een goede wijk. Door onze handtekening onder dat hele pakket afspraken te zetten, weten we zeker dat de Gnephoek een succes wordt.’

Omdat de Gnephoek een polder is die laag in het landschap ligt, is het belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid water. ‘Het water krijgt de ruimte, de sloten krijgen natuurvriendelijke oevers, er is genoeg berging voor de heftige regenbuien en de dijk wordt verhoogd. Hier staat straks een wijk die klaar is voor de toekomst’, zegt hoogheemraad Marjon Verkleij.

Samenwerking tussen provincie en gemeente

Om het verkeer in en naar de wijk goed te regelen, zullen provincie en gemeente samenwerken. De bedoeling is dat er voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer aantrekkelijke opties worden geboden, net als voor deelmobiliteit, maar dat er ook en ruimte blijft voor privéauto’s.

Wethouder Gerard van As is blij dat de woningen weer een stap dichterbij komen. De volgende stap is het maken van een masterplan. Hierin staat welke woningen er komen, waar straten komen en hoe de natuur verder wordt ontwikkeld. Tegelijkertijd wordt een begin gemaakt met participatie.

Lees ook: Woningbouw in polder Gnephoek weer een stap dichterbij