Proef met snelheidsmeterspaarpot is totaal mislukt

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – De proef met een snelheidsmeterspaarpot kost veel meer geld dan het oplevert. Daarom zal de proef niet worden voortgezet. De spaarpot vult wel goed, maar de snelheid van het autoverkeer gaat niet omlaag.

Een snelheidsmeterspaarpot wordt met een klein bedrag gevuld als voorbijrijdende auto’s zich aan de maximumsnelheid houden. Bij drie proeflocaties in de gemeente is in totaal een kleine 4.500 euro verdiend door de buurt. De proef is gedaan in Zwammerdam aan de Molenstraat, de Hoogewaard in Koudekerk en de Zuidkade in Boskoop.

Het effect op de snelheid van het autoverkeer is echter minimaal. De totale kosten van de drie proeven is ruim 56.000 euro. Daarom wordt de proef beëindigd. Voor in totaal vijf proeven was een maximaal bedrag van 100.000 euro beschikbaar. Het verschil wordt teruggestort naar de algemene middelen van de gemeente.

De snelheidsmeter, officieel Safety-safe (vrij vertaald: 'veiligheidskluis') geheten, is inmiddels in bijna dertig Nederlandse gemeenten ingezet.

Lees ook: Goed gedrag van weggebruikers levert basisschool gloednieuw klimrek op