Schuif staat omlaag: miljarden liters water weggestroomd

Hier hoort het waterpeil zo'n 20 centimeter hoger te zijn

BOSKOOP - Paniek bij kwekers in Boskoop. De schuif tussen twee sloten stond zaterdag open. Met als gevolg dat miljoenen kubieke meters water wegstroomde van de Nessepolder naar de Rietveldsepolder. 'Dit had niet heel veel langer moeten duren', zegt Peter Bontekoe.

Hij is eigenaar van Salixkwekerij Bontekoe in Boskoop. Terwijl hij wandelt ziet hij dat de schuif 'van de ene naar de andere polder' openstaat. 'Het waterpeil stond inmiddels een stuk lager.'

'Toen ik even later gebeld werd door een collega of ik naar het waterpeil had gekeken en ik keek nogmaals, zag ik dat het water nog veel verder gezakt was. Daarna hebben wij alarm geslagen.'

In de Boskoopse Nessepolder zitten ongeveer 35 kwekerijen gevestigd. De bedrijven maken deel uit van Greenport Boskoop, het grootste boomkwekerijgebied ter wereld.

Voor kwekers in Boskoop is slootwater van levensbelang om hun gewassen te besproeien. 'Zonder voldoende slootwater lopen pompen droog met alle gevolgen van dien.'

'Om een voorbeeld te geven: ik benevel elke vijf minuten met water. Kan dat een uur niet omdat de pompen zijn drooggelopen, kun je het gewas weggooien', legt Bontekoe uit.

'Het is gewoon slecht'

Bij de kwekerij van Marcel de Pater, Daylight genaamd, staat het water zaterdagochtend ongeveer vijftien centimeter lager dan de bedoeling is.

'Het water staat echter al een paar weken lager dan normaal. Gisteren was het nog erger. Het is gewoon slecht voor de slootkanten en waterkwaliteit', zegt De Pater.

'Nieuw water' vanuit vier verschillende plekken

Het water in sloten staat normaal gesproken op veel plekken maximaal vijftig centimeter hoog. Het peil is zo'n twintig centimeter lager dan gebruikelijk als een medewerker van Hoogheemraadschap van Rijnland de schuif omhoog zet.

Vanuit vier verschillende locaties wordt nu water de Nessepolder ingestroomd om het waterpeil weer op orde te brengen. 'Dit water is kwalitatief minder dan het water in de polder', wijst De Pater.

Oude niveau

Het duurt tot maandag voordat het oude niveau is bereikt. Er zijn geen meldingen van schade.

De Rietveldsepolder, waar het waterpeil ineens een stuk hoger stond, ondervond geen hinder. Dat komt omdat het waterpeil op verzoek van boeren daar altijd laag staat.

Hoogheemraadschap van Rijnland was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Experiment bij oevers van Boskoopse sloten gestart