Stichting Help Anders en Help Elkaar Helpen helpt meiden en vrouwen met menstruatieproducten

Foto: Pixabay

ALPHEN AAN DEN RIJN - Stichting Help Anders start 20 juli 2024 met uitdelen van gratis menstruatieproducten onder haar project Help elkaar Helpen. Elke zaterdagochtend kunnen Alphenaren die behoefte hebben aan deze producten terecht bij gastvrouw Petra Claassen op Briljantstraat 64A.

In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Stichting Help Anders ontvangt producten van het Armoedefonds om vrouwen met een krappe beurs in Alphen aan den Rijn te helpen.

'Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk', aldus woordvoerder Penny van Laarhoven van het Armoedefonds. Via uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen.

Het Armoedefonds geeft aan dat sinds de start van de actie er al veel steun is gekomen van zowel mensen als organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken. Ook worden er menstruatieproducten gekocht en ingezameld. ‘Wij zijn enorm blij met deze steun’, aldus Van Laarhoven.

Menstruatie producten Uitdeel Punt

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes. Het nieuwe uitdeelpunt is dan ook niet het eerste punt in Alphen: verspreid door Alphen heen staan al een tiental aantal punten.

Het Armoedefonds geeft aan de komende tijd door te gaan met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten en vraagt om ondersteuning met de actie door het inzamelen en opsturen van menstruatieproducten van het fonds. Zij geven aan inmiddels al 170.000 meisjes en vrouwen te bereiken met hun Menstruatie producten Uitdeel Punten.

Het punt op de Briljantstraat is elke zaterdag open van 10.30 uur tot 12.30.

Lees ook: Alphense filmhuis krijgt dankzij crowdfundingsactie nieuwe stoelen en meer: ‘Repareren is duurder dan vervangen’