Tienduizend mensen genieten van optreden wereldberoemde dj

Het Zomerspektakel Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik ben zo vaak langs Alphen gereden op de snelweg en nu treed ik er voor het eerst ook daadwerkelijk op. Mensen, laat je horen!' Met deze woorden maakt de wereldberoemde dj Afrojack vrijdagavond zijn opwachting tijdens het Zomerspektakel aan het Meer. Als Snelle en Krezip klaar zijn op het podium, is het de beurt aan de absolute hoofdact op een van de grootste meerdaagse openluchtfestivals in onze regio.

'Dit is echt wel van een andere orde', is de conclusie op het festivalterrein. Vol bewondering kijken zo'n tienduizend mensen naar het podium waar Afrojack achter de draaitafels staat.

Voor het eerst heeft het Alphense festival een internationale top-dj weten te boeken. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de organisatie in vervulling.

Vuurwerk en lasershow

Met vuurwerk, vuur- en rookkanonnen, een lasershow, ondersteunende videobeelden op metersgrote led-schermen en het geluid zo hard dat het tot diep in Alphen te horen is, geeft een van 's werelds populairste dj's een show weg die je maar zelden op Nederlandse festivals van dit kaliber ziet.

'Echt heel vet', vindt een vrouw. Ze zingt mee met de hits die Afrojack draait en danst in het rond. Nick van de Wall, zoals de dj uit het Zuid-Hollandse Spijkenisse in het echt heet, heeft afgelopen maandag nog opgetreden in Hollywood. Na 'Alphen' vliegt hij door voor een show in Hong Kong, om vervolgens naar Miami te gaan.

Afrojack sloot de vrijdagavond van het Zomerspektakel aan het Meer af Foto: ANP

'Ik heb hier onder anderen BLØF, Guus Meeuwis, Anouk, Kensington, Chef'Special en Level 42 zien optreden. Maar dit is echt wel heel erg gaaf', zegt weer een ander.

'Afrojack treedt sowieso bijna nooit op in Nederland. En als hij dat doet, alleen op grote dance-evenementen. Dat hij nu op dit festival in Alphen staat, vind ik heel bijzonder.'

Notaris zorgt voor gratis entree

Voor de tiende keer wordt het Zomerspektakel aan het Meer georganiseerd. Even leek het erop dat het festival dit jaar niet op twee van de drie dagen gratis zou zijn. Maar dankzij John Kroes is dat niet het geval. De bekende lokale notaris wilde dat koste wat kost voorkomen. Letterlijk.

'De zaterdag en zondag waren altijd al gratis. Het kan toch niet gebeuren dat we straks met lege velden staan omdat men nu moet betalen? Ik had daar zoveel moeite mee, dat ik zelf garant sta voor het financiële tekort', vertelt hij.

Jacqueline Govaert trad met haar band Krezip op Foto: ANP

Het concept is al jaren hetzelfde: op vrijdagavond wordt entree betaald en met dát geld, aangevuld met donaties van sponsors, kan een gratis zaterdag- en zondagavond voor Alphenaren gefinancierd worden door de organisatie.

Maar omdat de kaartverkoop op vrijdag dit jaar achterbleef, voelde de organisatie zich aanvankelijk genoodzaakt om toch entree te heffen op beide weekenddagen. 'Ik vind het heel belangrijk dat het feest bereikbaar blijft voor de kleine man, voor de mensen die het niet zo breed hebben.'

Pensioen

Zelf is Kroes inmiddels bezig aan zijn laatste jaar als notaris. Hij weet goed hoe het is om met weinig geld rond te moeten komen. 'Mijn vader was automonteur, dus ik heb er zelf altijd hard moeten werken', vertelt de 62-jarige Nieuwkoper in het Omroep West-radioprogramma Menno in de Middag.

'Als notaris verdien je toch aan de maatschappij omdat mensen voor veel dingen verplicht naar jou toe moeten. Dan vind ik dat je ook wat terug moet doen. Ik heb geen kinderen. Dus mijn partner en ik vonden dit een mooie manier om terug te geven.'

Snelle gaf de aftrap voor drie dagen feest Foto: ANP

Wat John Kroes precies heeft moeten bijleggen om het Zomerspektakel gratis te houden, wil hij niet zeggen. Zijn donatie op persoonlijke titel - want zijn bedrijf is ook nog eens een van de hoofdsponsors - is wel eenmalig. De notaris hoopt niet dat het festival ten onder gaat aan geldgebrek.

'Ik was en ben er eigenlijk nog steeds bang voor dat ook dit evenement verdwijnt. Ik heb het bestuur ook meegegeven dat ze eens moeten nadenken over een andere invulling. Veel festivals haken af vanwege stijgende kosten voor artiesten. Misschien moet je dan toch iets anders doen.'

'Het plezier zal niet minder zijn'

John Kroes is deze vrijdagavond op het festivalterrein bij de Alphense Zegerplas te vinden geweest. Zondagmiddag komt hij weer. Maar de rest slaat hij over.

'Ik ben net herstellende van een operatie en loop nog wat duizelig rond. Ik ben er dus niet alle dagen. Maar het plezier dat mensen zullen hebben, zal er niet minder om zijn', grapt hij.

De zaterdagavond van het Zomerspektakel aan het Meer staat in het teken van tribute bands en Xander & Friends, oftewel Xander de Buisonjé die met bevriende artiesten als Jan Smit en Wolter Kroes een avondvullende show geeft. Op zondag treden onder meer Kraantje Pappie, FLEMMING en Snollebollekes op.

Lees ook: Zomerspektakel aan het Meer: dit is het programma