Toename Werkloosheidsuitkeringen in gemeente Alphen aan den Rijn: ‘Krappe arbeidsmarkt biedt kansen’

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Het aantal mensen met een WW-uitkering (Werkloosheidsuitkering) in de gemeente Alphen aan den Rijn is toegenomen tot 863. Dit is hoger dan vorig jaar in juni, want toen telde de gemeente 794 mensen in de WW. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV.

In totaal heeft 1,3 procent van de beroepsbevolking in de gemeente Alphen aan den Rijn in juni een WW-uitkering. Daarmee ligt het percentage van mensen in de gemeente in de WW onder het landelijke gemiddelde van 1,7 procent en ook onder het percentage in heel Zuid-Holland van 1,6 procent.

Het UWV schrijft dat de krapte op de arbeidsmarkt in de regio Holland Rijnland, waar onder andere gemeente Alphen aan den Rijn onder valt, aan blijft houden. Het UWV telde eind maart 2024 2.706 geregistreerde werkzoekenden met een WW-uitkering in de regio.

Als je geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Het is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen op te vangen tussen twee banen in.

Krappe arbeidsmarkt

‘Het aantal vacatures is daar - met zo’n 11.800 vacatures - een veelvoud van,' schrijft het UWV. 'De krappe arbeidsmarkt biedt werkzoekenden kansen en stimuleert werkgevers en sectoren om oplossingen te zoeken voor hun personeelstekorten.'

Het UWV meldt dat in de regio Holland Rijnland de sectoren specialistische zakelijke diensten, zorg en welzijn en horeca goed vertegenwoordigd zijn. ‘Enkele kansrijke beroepen binnen deze sectoren zijn: AA- en assistent accountants, verzorgenden in individuele gezondheidszorg (IG) en medewerkers bediening,’ schrijft het UWV.

Het aantal mensen in de WW in de gemeente is wel afgenomen in vergelijking met de maand mei, toen het aantal op 896 lag. Ook is het aantal mensen in de WW lager dan in de jaren 2022, 2021 en 2020. Toen hadden respectievelijk 962, 1525 en 1764 inwoners van de gemeente een WW-uitkering.

Lees ook: Tot 2050 komen er duizenden nieuwe woningen bij in gemeente Alphen aan den Rijn