Uitgaanstips van de week: Alphense centrum bruist tijdens Openingsfestival van cultureel seizoen

Foto: Khabbaz

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In de komende week is er weer een divers programma aan activiteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn. Iedere woensdag vertelt Kristien van den Oever van cultuurorganisatie Khabbaz in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen wat er allemaal te doen is in de gemeente. Deze keer wordt er uitgebreid ingegaan op de culturele zaterdag die komend weekend op de planning staat.

Op zaterdag 31 augustus wordt op het Rijnplein de vierde editie gehouden van van het Openingsfestival Cultureel Seizoen. Veel culturele organisaties en kunstenaars geven een voorproefje van wat zij in het nieuwe cultuurseizoen te bieden hebben. Het festival wordt om 10.30 uur geopend door wethouder Anouk Noordermeer. Zij lanceert dan ook de Culturele Kaart. Dat is een digitale kaart op de site van Khabbaz die aangeeft waar je bij jou om de hoek zelf met kunst en cultuur aan de slag kunt.

Op het hoofdpodium zijn er optredens van verschillende artiesten en dichters. Zelf kun je terecht in en rond diverse cultuurpleinen om je muzikale talent te ontdekken en een podcast maken over de staat van Alphen aan den Rijn. Daarnaast kun je deelnemen aan creatieve workshops zoals musical-zang, of inventief aan de slag met draadpoppetjes met de cultuurcoaches. Bij Theater Castellum, Parkvilla, The Cube en Cornelis de Vlaming kun je inspiratie opdoen voor theater- en concertbezoeken komend seizoen. Je kunt meedansen met de majorettes van Crescendo en er is een silent disco.

30 straatmuzikanten

Van 11.30 tot 15.30 uur spelen er dezelfde dag door het hele centrum van Alphen aan den Rijn zo'n 30 straatmuzikanten. Onder de deelnemers bevinden zich solisten, duo’s en groepen uit binnen- en buitenland. Zo komen er bijvoorbeeld muzikanten uit Arnhem, Leiden en Hillegom. Rond 15.30 uur spelen alle straatmuzikanten mee in een jamsessie op het Rijnplein. Om 16.00 uur wordt de beste muzikant door de jury gekozen. Waarbij de winnaar zich nog nog één keer van zijn of haar beste kant kan laten zien op het podium.

Vanaf dit jaar kunnen mensen via een QR-code stemmen op hun favoriete act. Deze act kan daarmee de publieksprijs binnenhalen. Ook is het festival dit jaar onderdeel van de Cultuur4daagse, ter gelegenheid van tien jaar gemeente Alphen aan den Rijn. Vergeet dus niet je Cultuur4daagse stempelkaart mee te nemen en te stempelen bij het Mobiele Reisbureau. Ook de Cultuur4daagse Tuktuk staat weer voor de bezoekers klaar.

Klapstoelcabaret

De culturele zaterdag wordt om 20.00 uur afgesloten met een klapstoelcabaret. Op het pop-up podium bij het terras voor Parkvilla geven cabaretiers Anne Neuteboom en Pieter Verelst een voorstelling in de buitenlucht. Bezoekers moeten hun eigen klapstoel meenemen.

Lees ook: Geld ophalen voor onderzoek kanker: 'Swim To Fight Cancer Alphen misschien meest impactvolle swim ooit'