Weerstand tegen nieuwe woningen bij Nieuwe Sloot: ‘Inwoners hebben helemaal geen last van hoge woningbouw’

Foto: Google Maps

ALPHEN AAN DEN RIJN – Ongeveer 350 woningen moeten uit de grond worden gestampt op de plek waar nu nog tennisvereniging Nieuwe Sloot is gevestigd. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft grootse plannen voor de wijk Nieuwe Sloot-Zuid. Toch roept de nieuwbouw ook weerstand op bij omwonenden die bezwaren hebben ingediend tegen het plan van de gemeente.

Bewoners van de Rembrandtlaan hebben namelijk bezwaren ingediend tegen de hoogte van de toekomstige woningen. ‘Mensen hebben altijd maar weer bezwaren tegen binnenstedelijke woningbouw. Dan is het een kwestie van niet in mijn achtertuin voor omwonenden, vertelt wethouder Gerard van As (Wonen, Nieuw Elan).

Van As begrijpt het bezwaar van de bewoners echter niet. ‘Ze kijken nu tegen de tennishallen aan. Ze zijn het niet eens met de bouwhoogte, maar de hoge woningbouw bij Nieuwe Sloot hebben we juist ingecalculeerd aan de andere kant bij de President Kennedylaan. Dus die hebben daar helemaal geen last van de hoge woningbouw.’

Woningbouw start pas in 2026

De wethouder ziet de situatie van de woningbouw juist positief in ondanks de tegenslag. ‘Het is mooi dat we deze locatie hebben gevonden als alternatief voor woningbouw. Op het gebied van binnenstedelijke woningbouw staat de gemeente Alphen aan den Rijn bovenaan in Nederland met een gemiddelde van 1,2 procent. De meeste gemeenten komen helemaal niet boven de 0,9 procent.’

Dit jaar zullen omwonenden nog niets merken van de woningbouw. De tennisbanen en het indoor racketcentrum blijven tot eind 2024 in gebruik door tennisvereniging Nieuwe Sloot, Squash Alphen en de Veiligheidsregio Hollands Midden. In tennishallen 3 en 4 verzorgt de Veiligheidsregio de 72-uurs opvang van Oekraïense vluchtelingen. De tijdelijke huisvestingsunits worden ook nog tot eind 2024 gebruikt om Oekraïense vluchtelingen aan de President Kennedylaan op te vangen.

In het eerste kwartaal van 2025 vinden de asbestsanering en sloopwerkzaamheden plaats en daarna wordt het terrein bouwrijp gemaakt. De bouw van de eerste woningen zal op zijn vroegst in 2026 starten.

Lees ook: Seinen op groen voor verhuizing tennisclub Nieuwe Sloot: blijdschap, maar ook zorgen