Staatsbosbeheer verwijdert bomen in natuurgebieden Hazerswoude-Rijndijk

Foto: Google Maps

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK – Staatsbosbeheer voert in augustus en september werkzaamheden uit in een aantal gebieden bij Hazerswoude-Rijndijk. Zo zijn delen van het natuurgebied Rijndijk en het Spookverlaat in slechte staat of geschikt voor de houtindustrie. Op die plekken zal Staatsbosbeheer alle of een deel van de bomen verwijderen.

In het gebied Rijndijk gaat het in dit geval om de bosgebieden aan de westzijde van het Oostvaartpad. Deze gebieden bestaan voornamelijk uit populieren die van een dusdanige leeftijd zijn dat ze moeten worden verwijderd. Op den duur zullen er wat meer loofbomen voor terugkomen. Bovendien worden er waar nodig werkpaden gemaakt om het beheer in de toekomst minder schadelijk te maken voor de bodem.

De vrij toegankelijke schouwpaden zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten voor bezoekers en boswerkers. De werkzaamheden in dit gebied duren ongeveer een week.

Spookverlaat

De meeste werkzaamheden vinden plaats in het Spookverlaat. Langs het meest noordelijke deel van het gebied, naast de N11, verwijdert Staatsbosbeheer populieren die een gevaar vormen voor passanten. Het weghalen gebeurt vanaf de weg, waardoor een deel van de weg tijdelijk zal worden afgesloten. Omrijden kan via de N209.

Ter hoogte van Spookverlaat 3 worden ook langs de Papenvaart populieren verwijderd. De dijk komt door deze werkzaamheden vrij, waardoor het op den duur mogelijk is om de dijk te gebruiken als wandelroute. De weg zal ook hier tijdelijk worden afgesloten. De afsluiting staat met borden aangegeven. Het Groene Hartpad en het Oostvaart Boerenlandpad blijven gewoon toegankelijk.

Langs het fietspad ter hoogte van de Oostvaart worden wilgen verwijderd, aangezien deze door de watermerkziekte verzwakken en zo een gevaar vormen voor voorbijgangers. Deze werkzaamheden zullen zoveel mogelijk in de bosvakken zelf plaatsvinden, zodat er zo min mogelijk hinder ontstaat.

Informatiepanelen en -banners

Alle bomen die in aanmerking komen voor de kap zijn het afgelopen jaar al gemarkeerd. Het stamhout wat vervolgens overblijft, blijft waarschijnlijk wat langer in het gebied liggen. Voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden wordt gewerkt met informatiepanelen en -banners omtrent de mogelijk afgesloten paden.

Lees ook: Alphense zendmast wordt vervangen: 'Iets laten vallen is levensgevaarlijk'