Zwemverenigingen maken zich zorgen: ‘Verkoop De Hoorn niet’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Verschillende zwemverenigingen in zwembad De Hoorn maken zich zorgen. Zij vragen zich af of het zwemwater nog wel gebruikt kan worden als De Hoorn wordt afgestoten. Dit omdat in de Kadernota 2025 geen geld wordt gereserveerd voor zwembad De Hoorn, maar wel voor zwembad AquaRijn.

Onder de gebruikers van zwembad De Hoorn heerst grote onzekerheid. Er zijn veel vragen met als kern: ‘Kan het zwemwater gewoon worden gebruikt voor zwemlessen, doelgroepen en verenigingen als De Hoorn wordt afgestoten?’ Alphense Reddingsbrigade, Alphense Watervrienden, Stichting RESA en één van de Vroege Vogels hebben allemaal hun zorgen geuit. Zij hopen op meer duidelijkheid van de Alphense gemeenteraad.

Zwembad De Hoorn is een recreatie- en doelgroepenbad. Dit betekent dat er heel veel zwemlessen worden gegeven, maar ook dat er veel jonge zwemmertjes hun zwemvaardigheid bijhouden tijdens het recreatiezwemmen. Zwembad AquaRijn is een wedstrijdbad. Hier is het water kouder, er zijn veel minder mogelijkheden voor lessen aan kleine kinderen en recreatie is er niet.

Alphense Reddingsbrigade

Sander Zeilstra van de Alphense Reddingsbrigade meldt dat het zwemwater ‘nu al niet ruim is’. ‘De verenigingen doen veel, zij geven bijvoorbeeld zwemlessen en de capaciteit is nu al niet voldoende. Bovendien moet je zwemmen onderhouden. Dat kan niet in zwembad AquaRijn. Het kan wel in zwembad De Hoorn en in open water aan de Zegerplas.’ Persoonlijk ziet Zeilstra liever de onroerendezaakbelasting (OZB) iets stijgen, want één zwembad is voor een stad als Alphen aan den Rijn te weinig. ‘Er zijn al mensen die voor zwemles uitwijken naar bijvoorbeeld Bodegraven.’

De Alphense Watervrienden verzorgt onder meer zwemles voor kinderen die niet floreren tijdens de normale lessen. Ook zijn de kosten lager voor lessen dan via De Thermen 2. ‘We hebben nu al tweehonderd kinderen op de wachtlijst staan. Dat wordt erger als er zwemwater wegvalt.”

Onzekerheid

RESA verzorgt zwemmen voor mensen met een lichamelijke beperking. De stichting maakt zich vooral zorgen, omdat er grote onzekerheid is. ‘We weten niet wat er komt.’

Ook onder de Vroege Vogels maken mensen zich zorgen. Een van de zwemmers breekt een lans voor hen. ‘Wij als gebruikers zijn bang dat de prijs omhoog gaat en dat de openingstijden voor ons ongunstig worden. Ook zijn we bang dat het buitenbad zal sluiten.’ De uitdaging in zwembad AquaRijn, waar ook Vroege Vogels zwemmen, is de andere temperatuur van het zwemwater.

De Hoorn als vitaliteitscentrum

Het contract zoals het nu is met exploitant De Thermen 2 van de Alphense zwembaden De Hoorn en AquaRijn loopt tot en met 2026. Er ligt een idee om De Hoorn om te vormen naar een vitaliteitscentrum. Er komen dan functies bij, zoals een indoor sporthal. Dit gaat mogelijk ten koste van de ligweide en het buitenbad. Dit is overigens geen nieuw plan, want hier wordt al sinds 2020 over gesproken. In de Kadernota wordt vanaf 2027 een bezuiniging van een kleine 6 ton geboekt op de zwembaden, die hier waarschijnlijk mee te maken heeft.

Als voorbereiding op de financiële gemeenteraadsvergadering op donderdag 4 juli hebben de Alphense politieke partijen dinsdag 2 juli gesproken met een aantal organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen in de Kadernota 2025. Onder hen Alphense Reddingbrigade, Alphense Watervrienden, Stichting RESA en een Vroege Vogel. Zij maken allemaal gebruik van zwembad De Hoorn.

Lees ook: Gemeente wil zwembad De Hoorn afstoten vanwege bezuinigingen: ‘Het was deels een schok’