Burgemeester Liesbeth Spies over week vol grote politieacties in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Meerdere schoten op een woning aan de Prins Hendrikstraat, politiehelikopters boven Alphen en meerdere arrestaties. Het is een greep uit de gebeurtenissen die gisteren plaatsvonden in Alphen aan den Rijn. 'Ik ben erg geschrokken van de gebeurtenissen', zegt burgemeester Liesbeth Spies.

'Het doet veel met mij want je wil dat iedereen veilig over straat kan', vervolgt de burgemeester. 'Het is heel fijn om te weten dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat er verdachten zijn opgepakt vanwege goed politiewerk. Ik hoop dat de mensen iets minder geschrokken zijn.' De burgemeester vertelt verder dat er wijkagenten de straat op zijn gegaan. Zij zijn in gesprek gegaan met getuigen en betrokkenen.

Volgens Omroep West, mediapartner van Studio Alphen is de aanslag gericht op de eigenaar van slijterij Bruyntje Beer. 'Ik laat mij vanmiddag verder informeren over wat er bij de politie bekend is. Daarna gaan we kijken of er bestuurlijke maatregelen moeten worden genomen.'

Het interview met burgemeester Liesbeth Spies is afgenomen door Omroep West.

Wat gebeurde er allemaal?

Aan het einde van de middag loopt een man in het zwart gekleed door het centrum van Alphen aan den Rijn. Hij heeft een groot automatisch geweer bij zich. Ook draagt hij een capuchon en gezichtsbedekkende kleding. Rond 17.30 uur lost de man meer dan tien schoten op twee woningen aan de Prins Hendrikstraat. Meerdere ramen, een voordeur en een gevel worden door de kogels getroffen. 

De vermoedelijke schutter in beeld in Alphen aan den Rijn Foto: Studio Alphen

Na de schietpartij vertellen getuigen aan Omroep West, mediapartner van Studio Alphen, dat de man in een klaarstaande zwarte auto wegvlucht op hoge snelheid.

Rond 21.00 uur werd bekend dat de politie twee mannen in Almere heeft gearresteerd. In hun voertuig werd een vuurwapen gevonden.

Tweede uitruk

Laat op de avond is er opnieuw veel politie in Alphen aan den Rijn. In verschillende woonwijken worden mannen met bivakmutsen gespot. Eén van hen had een explosief bij zich. 

Bij winkelcentrum De Baronie aan de Prinses Margrietlaan stonden meerdere politievoertuigen, maar ook bij winkelcentrum Atlas in de buurt van de Europalaan. Volgens de politie werden er twee arrestaties verricht. Dat had te maken met 'een lopend onderzoek'.

Er werd een arrestatieteam ingezet. Ook hingen er meerdere politiehelikopters boven Alphen. De gezochte mannen droegen donkere en gezichtsbedekkende kleding. De arrestant in de Havenstraat had een rugzak bij zich. In deze tas zat een explosief en die is midden in de nacht bij de Zegerplas tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Tweede keer deze week

Eerder deze week vond er ook al een politieactie plaats aan de Paradijslaan in Alphen aan den Rijn. Drie verdachten werden aangehouden. Bij de aanhouding werd er een schot gelost door de politie, omdat een verdachte ervandoor probeerde te gaan.

Lees ook: Arrestatieteams, politiehelikopters, bom-experts en drugsverdachten, wat is er loos in Alphen?